vlog kemphanen jako van gorsel de visdief

Vlog #9. Kemphanen

Kemphanen. Als broedvogel helaas zo ongeveer uitgestorven in ons land, zo lees ik in de Vogelatlas van Nederland. En ook op de doortrek mijdt deze fascinerende steltlopers ons land meer en meer. Dat komt, omdat de kemphaan steeds meer in oostelijke richting broedt, steeds verder van ons vandaan. Gisteren was ik zo gelukkig er toch twee te filmen. Van zo’n waarneming moet een vlog worden gemaakt…

De kemphaan houden in het voorjaar toernooien. De mannetjes gaan ten strijde met elkaar om de gunst van de vrouwtjes te winnen. Niet het winnende mannetje kiest een vrouwtje. Nee, zo werkt het niet bij kemphanen. En over het algemeen ook niet bij andere soorten. Bij de kemphaan heeft het vrouwtje de broek aan. Zij bepaalt wie er met haar mag paren. Flink je best doen, mannen! En hopen op een beetje geluk.

Dat het twee mannetjes zijn die ik vanuit de vogelkijkhut in Inlaag Keihoogte filmde, zie je aan de pluimen die nog in de nek hangen. De restanten van de kraag waarmee zij tijdens het toernooi indruk maakten. Die kraag valt langzaam maar zeker af tot er weer een slanke steltloper zonder fladderende veren overblijft.

Dat het mannetjes zijn, is ook niet zo heel gek. Nadat de mannetjes hebben gepaard (of niet), verliezen ze hun functie. De vrouwtjes leggen de eieren en brengen de kuikens groot. De mannetjes doen daar niet aan mee. Luie wezens zijn het die nu een beetje gaan zwerven. En zo raakte dit stel in Zeeland verzeild. Om door mij gefilmd te worden…

Natuurlijk was ik niet alleen in die hut. Sjaak zat naast me en fotografeerde de kemphanen. Die foto’s zie je hierboven. En wil je kennis maken met Sjaak, bekijk dan mijn vlog: