distelvlinder in amsterdam

Vlog #8. Distelvlinder in de stad

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Misschien is het je al opgevallen: er vliegen wel héél veel distelvlinders rond. Eerder deze week liep ik naar de winkel in ons dorp en passeerde ik een paar ligusterhagen vol witte bloemen. En op die ligusters zag ik om de paar meter een distelvlinder! Vandaag was ik voor een cursus in Amsterdam en zag ik opnieuw twee distelvlinders op een ligusterstruik. Een voorbijganger was zo vriendelijk mij te filmen met mijn smartphone.

Een liguster vol bloemen werkt als een magneet op insecten. Want niet alleen zag ik twee distelvlinders, ook heel wat bijen en een enkele hommel zochten in de bloemen naar nectar. De geur van de bloemen is zelfs door ons mensen te ruiken. Etherisch zoet en daar komen die insecten natuurlijk op af.

Het leuke is: ik liep over een bedrijventerrein in Amsterdam. Natuur in de stad dus. De cursus was voorbij en ik ging richting parkeergarage Arena Plaza. Terwijl ik de vlinders filmde bedacht ik me dat mijn hoed op de achterbank van mijn auto lag. En dus keerde ik met de auto terug naar de struik. Hoed op, en filmen maar. Nu ja, dat is met een smartphone niet zo heel eenvoudig. Gelukkig was een voorbijganger zo vriendelijk mijn relaas te filmen. Mocht hij dit lezen: nogmaals mijn hartelijke dank!

Het belang van een bloeiende struik in tuin of park is hiermee denk ik wel aangetoond. Zelfs op een bedrijventerrein weten insecten zo’n struik feilloos te vinden. En ook belangrijk: zo’n liguster is toch stukken mooier dan een buxus? Buxussen zijn tegenwoordig ook héél vlindervriendelijk. De buxusmot weet de struikjes maar wat snel te vinden. Helaas is de waardering voor de buxusmot zo laag, dat veel tuiniers met de gifspuit te keer gaan in hun tuin. Desastreus voor de buxusmot, maar ook voor alle tuinvogels die rupsen eten.

Plant daarom liever een liguster, een lavendel of een andere plant of struik. Ruikt heerlijk, bloeit prachtig en trekt schitterende insecten aan.

Distelvlinder in Amsterdam

De beste vlindergidsen van dit moment:

[huge_it_portfolio id=”33″]