Vlog Vogeleiland Bliek jako van gorsel sjaak huijer

Vlog #7. Vogeleiland Bliek

Sjaak zag een bericht over een vaartocht over het Haringvliet en bedacht zich geen moment: inschrijven! En wel voor twee personen en wie de tweede persoon was, dat kun je nu wel raden. Ik was zo gelukkig dat ik mee mocht. Fantastisch toch! En dus stonden we zaterdagochtend om 10.30 uur op de Meneerse Werf en stapten we in een supersnelle rubberboot om naar vogeleiland Bliek af te varen.

Het Haringvliet wordt heel langzaam weer wat zouter gemaakt. De sluizen staan weer op een kier en dat is goed voor de trekvissen en vogels. En om de proef helemaal af te maken is er een vogeleiland in het Haringvliet aangelegd, Bliek geheten. Bliek is een andere naam voor jonge haring en zoals de naam Haringvliet al zegt: in vroeger tijden zat dit water tjokvol jonge haring. Nu is het zoet en vind je er geen ene haring meer. Maar wie weet keren die tijden weer terug.

Bliek is opgespoten met zand. De stapel stenen moet voorkomen dat de golven het eiland weer wegspoelen. Zo’n kale vlakte, daar houden vogels als visdief, dwergstern en kleine plevier van. Deze bodembroeders leggen hun eieren het liefst in een eenvoudig kuiltje in het zand. Maar helaas, het eiland is pas in april opgeleverd en dus is de kans op deze eilandbroeders heel klein. En dat klopt, we zagen weliswaar een kleine plevier, maar die was duidelijk niet aan het broeden.

Heel veel vogels zagen we niet op het eiland. Maar het was een spectaculaire tocht, zeker toen de schipper de gashendel helemaal opendraaide. De boot stuiterde op de golven en wij met de boot. Zelfs het eiland leek op en neer te gaan. Geweldig!

Op het eiland staat één van de meest bijzondere vogelkijkhutten die ik ken. Hij is gemaakt in de vorm van een soort ark. Ontworpen door dezelfde architect die de al even bijzondere hut in de Scheelhoek bij Stellendam ontwierp.

In deze vlog krijg je een impressie van ons avontuur naar en op het eiland Bliek. Met natuurlijk mijn grote dank aan Sjaak die mij de kans gaf om als één van de eersten het eiland te verkennen. Top makker, dit was gaaf!

Bezoek aan vogeleiland Bliek

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: