vlog vogelgeluiden

Vlog #6. Een paar vogelgeluiden

Vanmiddag liep ik met Sjaak door de Hellegatsplaten, op weg naar vogelkijkhut de Zwartkopmeeuw. Het was net gestopt met regenen en in het voorjaar betekent dat dat de zangvogels dan extra actief worden. Tijdens een wat steviger regenbui houden ze zich iets rustiger om daarna weer naar voedsel te gaan zoeken of te zingen. In elk geval zijn ze wat levendiger en dus beter waar te nemen.

In deze vlog vertel ik welke vogels we allemaal hoorden en zagen. Tjiftjaf, kneu, bosrietzanger, merel, brandgans en scholekster komen langs. Je hoort het brommen van een grasmus en je ziet een jonge zwartkop die boven ons hoofd in een boom zat. We hoorden zelfs de nachtegaal zingen, maar precies toen ik door de knieën ging voor mijn toelichting hield hij zijn snavel. Gelukkig was hij nog even te horen tijdens de opnames van de merel in de top van een boom. Je hoort dan heel kort de roller van de nachtegaal.

Korte toelichting bij deze vlog

Bij deze vlog ook nog een korte toelichting. Alle vogels die ik noem hoorden en zagen we vanmiddag. Een paar vogelgeluiden heb ik echter versterkt of ik heb er een betere geluidsopname in geplakt om het geluid in deze video hoorbaar te maken. Dat laatste geldt voor de kneu en de bosrietzanger. Het geluid van de tjiftjaf heb ik flink versterkt.

Wil je vogelgeluiden leren herkennen, dan is daar zelfs een speciale gids voor: de Veldgids Vogelzang van Dick de Vos. De gids is inclusief een vogelgeluiden-app.

Vogelgeluiden in de Hellegatsplaten

De beste verrekijkers voor wandelaars (want lekker licht en compact):