zwarte stern vlog jako van gorsel

Vlog #5. Zwarte stern

Tweede Pinksterdag bezocht ik vroeg in de morgen de Zouweboezem, dat prachtige moerasgebied tussen Ameide en Meerkerk. In dat moeras huist een kolonie zwarte sterns. Ranke, zwaluw-achtige vogels die aan één stuk door lawaai maken. Ja, gezellig zijn ze, maar wanneer een meerkoet te dicht in de buurt komt ook agressief .

Zwarte sterns overwinteren voor de Afrikaanse kust ter hoogte van Mauritanië en Namibië. In het voorjaar keren ze terug naar Nederland om hier hun jongen groot te brengen. Broeden doen ze op drijvende waterplanten als de waterlelie. Vrijwilligers doen echter goed werk door ze te helpen. Zij leggen vlotjes neer die stabieler op het water liggen. De zwarte sterns maken gretig gebruik van deze vlotjes.

Maar diep in ons hart zijn wij Nederlanders natuurlijk allemaal socialist. We helpen elkaar van de wieg tot het graf en dat doen we dus ook met de dieren. Die vlotjes kun je gerust zien als de wiegjes van de zwarte sterns. Maar wat wil het geval? Eenden en ganzen maken ook gebruik van die vlotjes! Maar een eend op een ei van de zwarte stern betekent een kapot ei. En waar een eend zit, kan geen zwarte stern zitten. Dus wat doen de vrijwilligers: ze spannen gaas om de vlotjes. Zodat de eenden er niet meer op kunnen kruipen, en de zwarte sterns er nog altijd op kunnen landen.

Dit alles vertel ik in mijn vijfde blog waarin je natuurlijk ook weer beelden ziet van de zwarte sterns. Je ziet zelfs nog beelden van een vlotje uit 2015 toen er nog geen gaas omheen gespannen was. Dat gaas is dus een inventieve oplossing van de laatste jaren. En natuurlijk hulde aan de vrijwilligers!

Bekijk hier mijn vijfde blog over de zwarte stern:

Zwarte stern in de Zouweboezem

De beste verrekijkers voor vogelaars: