Vlog #4. Vogelboulevard

Op Goeree-Overflakkee is een heuse vogelboulevard geopend. In de Hellegatsplaten staan nu maar liefst vier vogelkijkhutten plus een uitkijktoren. En vanaf de parallelweg langs de N59 heb je weidse uitzichten over dit fraaie natuurgebied. Hier kun je de zeearend zien, en de lepelaar, en de grote zilverreiger, en de kleine zilverreiger, en, en, en. En daarom gingen Sjaak en ik op onderzoek uit.

De vierde hut staat er sinds een paar weken. Langs de parallelweg van de N59. Heel eenvoudig te bereiken: je daalt de hardhouten trap af, gaat het hek door en loopt door tot je niet verder meer kunt. In het struweel hoor je zangvogels, door de kijkgaten in de hut zie je watervogels. Maar let op: zorg ervoor dat je hoofd niet heel prominent voor de gaten komt. Dat zien de vogels direct en dan gaan ze op de wieken. In het soort hut waar deze nieuwe toe behoort kun je het beste schuilen achter de balken tussen de gaten. En dan voorzichtig van opzij loeren. Een tip aan de beheerder van deze hut: plaats nog een wandje achter het open gedeelte. Dan vallen de hoofden weg tegen dat donkere wandje en hebben de vogels geen doorkijk meer. Dat scheelt al heel veel.

Sjaak en ik hielden onze hoofden dus schuil voor de lepelaars die voorbij schuimden. Af en toe keek er eentje argwanend richting de hut. Daar bleef het bij. De grote zilverreigers kwamen stap voor stap dichterbij. Een kleine zilverreiger vloog langs de lepelaars. En dan moet ik natuurlijk het paartje zeearenden nog noemen die we in het gebied zagen cirkelen. De eerlijkheid gebied erbij te melden dat we die zagen vanuit De Kluut, de hut in het oostelijke deel van de Hellegatsplaten.

In de informatie over de nieuwe hut lees ik al dat de bosrietzanger er zit te zingen. Nou, dat klopt! Sjaak sloop op de zangvogel af en legde hem op de foto vast. Grasmus, winterkoning, fitis en kneu vergezelden de meesterlijke zanger.

Dan nu mijn vierde blog over de vogelboulevard en de nieuwe vogelkijkhut. Een aanrader om te bezoeken op een rustige ochtend of avond.

Vlog #4. Vogelboulevard