amerikaanse rivierkreeft in alblasserdam

Vlog #3. Amerikaanse rivierkreeft

Soms vallen de onderwerpen in je schoot. Gisteravond ontdekte ik dat mijn buurmeisje Luwa een bak vol rivierkreeften bij elkaar had gevist. Haar enorme schepnet stond naast de deur en de ook al enorme waterbak in de hal. Een vlog maken over de natuur in de sloot achter ons huis bleek geen bezwaar.

Luwa had er ook geen bezwaar tegen om samen het filmpje te maken. En dus zie je haar met schepnet en al in beeld komen. Op mijn vraag wat ze allemaal heeft gevangen, antwoordt ze: kreefden, snoeken, zeelt, kikkervisjes en een watertor. Nadere inspectie van de waterbak wees uit dat er nog veel meer in zat. Een grondel, nog een torretje en volgens mij zag ik ook nog een libellenlarve zwemmen. Tja, of de zeelt daadwerkelijk een zeelt is, ik weet het niet. En hetzelfde geldt voor de snoeken. Van zoetwatervis heb ik niet veel verstand. Reageer gerust als het andere soorten zijn.

Ondertussen is de Amerikaanse rivierkreeft zowel een prachtig beestje als een flinke plaag. Met zijn scharen en pantser maakt hij een geweldige indruk. Maar hij vreet ook alles op wat op zijn pad komt. Alleen geen Europese rivierkreeften zoals ik in mijn filmpje beweer. Dat kan ook bijna niet, want onze eigen rivierkreeft komt nu nog op slechts één plaats in Nederland voor. Nee, de plaag komt uit een andere hoek: met de Amerikaanse rivierkreeft, werd ook de kreeftenpest in onze contreien geïntroduceerd. En daar gaat onze eigen rivierkreeft zo ongeveer aan ten onder.

Luwa hartelijk bedankt voor je medewerking en voor de mooie dieren die je hebt gevangen. Je bent echt een meesterlijke en stoere visser!

Amerikaanse rivierkreeft in Alblasserdam