stadsreus enorme zweefvlieg insect

Vlog #21. Stadsreus in de tuin

Afwisselend zon en regen. Dat zijn ideale omstandigheden voor veel insecten in de tuin. Vlak na een regenbui, als het zonnetje weer doorkomt (of net niet), komen de zweefvliegen en bijen massaal tevoorschijn om zich te goed te doen aan de nectar in de bloemen. En zo zat er plots een joekel van een zweefvlieg op onze vlinderstruik. Welke soort het was? Dat heb je al kunnen lezen in de titel: een stadsreus. Dat ontdekte ik in de geweldige Veldgids Zweefvliegen geholpen door een kenner op Facebook.

Want ga er als niet-kenner maar aan staan: het vinden van de juiste soort! Evenals bij dagvlinders kan ik me in een veldgids het ongans zoeken naar de juiste soort. Mijn ogen toegeknepen en maar turen naar de kleinste details. Zou het deze zijn, of toch die? In geval van een zweefvlieg: zoek de soort met het goede borststuk of achterlijf. En het juiste kopprofiel. In de Veldgids Zweefvliegen staan bijna 400 zweefvliegen. Vindt dan de juiste soort maar eens!

Gelukkig is daar Facebook. Ik had een foto gemaakt van de zweefvlieg en die postte ik in een groep. Binnen vijf minuten reageerde iemand: de stadsreus, ook wel genoemd de hoornaarzweefvlieg. Beide namen zijn even toepasselijk, want dit is echt een reus van een zweefvlieg. In mijn vlog heb ik het over een centimeter, maar tel er maar gerust nog een centimeter bij op. De stadsreus is ongeveer twee centimeter groot en is gezegend met een dik en plomp achterlijf. Het is zelfs de grootste zweefvlieg in de Lage Landen! Ik lees in de veldgids dat deze reus veel soorten bloemen bezoekt, variërend van distels, Koninginnekruid, klimop, en jawel: de vlinderstruik. Het klopt precies!

Omdat de stadsreus zo groot en opvallend is en zo vaak in tuin zin, wordt de soort meer dan gemiddeld vaak gemeld. En daarbij komt: de soort neemt in aantal toe.

U bent welkom hoor, geweldige stadsreus! Wij zetten onze tuin momenteel vol met insectenplanten, dus voorlopig is er nectar genoeg te vinden. Je bent wel een filmobject, maar dat went snel.

recensie veldgids zweefvliegen sander bot

Veldgids Zweefvliegen
De Veldgids Zweefvliegen is de eerste Nederlandstalige veldgids waarmee alle soorten van Nederland en België op naam kunnen worden gebracht aan de hand van gedetailleerde macrofoto’s en daardoor een uniek boek in zijn soort.

Bekijk mij bij bol.com

Bekijk hier de stadsreus in onze tuin:

Stadsreus in de tuin!

Tover je tuin om tot een insectenparadijs met deze planten:

Samengesteld uit authentieke bloemenrassen.

Een tuin vol prachtige vlinderbloemen gegarandeerd.

Bloeitijd: het eerste jaar vanaf juni-juli en het daarop volgende jaar vanaf het voorjaar.

Biologische teelt van de zaden gegarandeerd.

Speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Tip: Hang er een insectenhotel bij in de buurt!

De paarse bloemen kunnen tot ver in de herfst blijven komen en zullen dan zeker gevonden worden door de vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta. Maar ook andere insecten zullen deze plant snel vinden als hij in bloei staat.

Wil je in de nazomer ook nog bloemen in uw tuin voor de vlinders dan mag de hemelsleutel niet ontbreken. Mooie roze schermen die in augustus/september voor de vlinders een goede voedselbron zijn.

Duifkruid staat graag in de zon. Hij kent een lange bloeiperiode en trekt veel dagvlinders en ook hommels aan.

Dit is een gemakkelijke tuinplant met heldergele bloemen. Hij groeit goed en vormt een bossig gewas, dat zelfs planten uit de directe omgeving steun kan bieden.

Met deze kleurrijke bloemen in de tuin komen de vlinders bij jou thuis. Bijen komen ook graag naar de blauwe korenbloem, wat zorgt voor een goede bestuiving van uw tuin.

De lila-witte bloemen van het Bergsteentijm zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en zweefvliegen. De plant staat graag op een open, zonnige plaats.

Het ophangen van een insectenhotel.

Een insectenvanger om ze levend buiten te zetten.

Het ophangen van een vlinderhotel.