ringmussen bij Sluishaven fotograaf Sjaak Huijer

Vlog #18. Ringmussen bij Sluishaven

Sjaak wist een goeie plek om ringmussen te filmen, en dus reden we naar Sluishaven, een voormalige landbouwhaven aan het Krammer. In de winter meestal een vaste tussenstop om watervogels als grote zaagbek, tafeleend en aalscholver te filmen. In de zomer zitten er niet veel vogels, maar dus wel ringmussen.

Achter de dijk staat bij Sluishaven namelijk een klein gemaal. Een gebouwtje met precies de goeie dakpannen erop. Van die pannen waaronder mussen kunnen nestelen. Ringmussen broeden in holen, en een dakpan met een open ruimte eronder is een ideale holte voor hem. Een nestkast voor mussen is trouwens ook een prima huisvesting.

Terwijl de huismus ook in de bebouwde kom voorkomt, is de ringmus vooral een vogel van het platteland. Ik kom ringmussen in de Alblasserwaard tegen. Al een paar jaar achter elkaar zie ik ze in dezelfde struik in de Donkse Laagten. Kijk, daar houden mussen van. Van dichte struiken om in te schuilen. Bekijk mijn vlog maar eens. Het gemaal bij Sluishaven wordt omringd door dichte struiken. Geen wonder dat daar zoveel ringmussen (en huismussen) te zien zijn.

Over het verschil tussen huismus en ringmus had ik nooit grondig nagedacht. Ik veronderstelde dat de ringmus zijn naam te danken heeft aan de horizontale zwarte stippen die bij lange na geen ring vormen, maar met een beetje verbeelding toch wel. Sjaak legt me in deze vlog uit dat het de witte ring rond de nek is waaraan de ringmus zijn naam te danken heeft. Verder herken je de ringmus aan zijn bruine pet. De huismus, het mannetje, heeft een zwartgrijze pet. Vrouwtje huismus is egaal bruin en ziet er heel anders uit.

In mijn volgende blog een stel boerenzwaluwen dat op een hek bij Sluishaven zit uit te rusten. Maar nu de ringmussen op en rond het gemaal. De foto’s in het filmpje en boven deze blog zijn uiteraard gemaakt door Sjaak.