Niet meer zo heel levende vogel prunje

Vlog #17. Niet meer zo heel levende vogel

Met Sjaak wandelde ik gisteren door de Prunje, een uitgestrekt natuurgebied op Schouwen-Duiveland. Het was een drukte van belang met de fietsers, maar wat wil je: het weer was uitstekend en het toerisme is al in volle gang. Ik geef al die fietsers groot gelijk. Het is er prachtig. Wij wandelden over de dijk en zagen toen iets liggen aan de waterkant. Het bleek een vogel te zijn, maar helaas een niet-meer-zo-heel-levende vogel.

Een dooie vogel in een natuurgebied, dat is natuurlijk zo bijzonder niet. Ik bedoel, vogels sterven bij bosjes. De meeste vogels sterven trouwens een heel vroege dood. Zijn ze nog maar net uitgevlogen, dan zijn het immers eenvoudige prooien voor roofdieren als buizerd, sperwer of vos. Vandaar dat veel vogels ook zoveel eieren leggen. Dan overleeft er vast nog wel eentje de winter.

Maar goed, deze dooie lag er vast al een hele tijd. Zijn botten waren wel héél schoon en gebleekt. Wat deze dooie vogel zo bijzonder maakt, is natuurlijk de blauwe ring om de poot. Een plastic ring met een ingewikkelde cijfercode: 0327594028.

En dan is het natuurlijk de vraag welke vogel dit is geweest. Was het een steltloper? Daarvan zitten er namelijk heel veel in de Prunje. Of was het een waterral? Of zelfs een griel? Met de griel zouden we hoge ogen gooien, verwachtten we. Want de vogel in mijn hand was immers even uitgestorven als de griel? Ik ben bang dat deze sluitende redenering niet wordt aanvaard op de school van detectives.

Eenmaal thuis begon het grote zoeken. Natuurlijk op internet. Ik stuitte al snel op een website van een niet bij name genoemd Chinees warenhuis dat deze ringen bij duizenden aanbiedt. En nog tegen bodemprijzen ook. En toen werd al heel snel duidelijk dat het waterral of griel niet was. Niet alleen natuurbeschermers doen namelijk aan vogelringen. Er is nog een beroepsgroep in ons land die ringen vouwt om de tere pootjes van hun vogels. Ze laten hun vogels vervolgens ver over de grens vrij en hopen hem of haar zo snel als mogelijk weer terug te zien in het hok. Je raadt het al: het is een ordinaire postduif. Waarschijnlijk gegrepen door een roofvogel als slechtvalk of havik. Postduifjes zijn namelijk makkelijke hapjes voor deze razende rovers. Tot ergernis van de duivenmelkers. Maar ja jongetjes en meisjes, zo gaat dat in de natuur. Je moet toch wel een beetje dol zijn om je bleue duifjes over te geven in de klauwen van een hongerige valk.

De wens was de vader der gedachten. Jammer hoor. Het zou toch wat geweest zijn, een zeldzame griel die zijn laatste adem uitblies in de Prunje. En dat wij dan net zijn ene poot met ring hadden gevonden…

Niet-meer-zo-heel-levende vogel in de Prunje

De beste telescopen om vogels te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.