vlog 15 kolonie visdiefjes

Vlog #15. Kolonie visdiefjes

Zaterdagochtend, 7.45 uur. Onze eerste tussenstop is bij de Karrenvelden voor de Oesterdam. Een kolonie visdiefjes heeft zich gevestigd op één van de eilandjes dicht bij de weg. Een buitenkansje, want met mijn Sony Cybershot trek ik die vogels lekker dichtbij. Dat heb ik zo vaak nog niet gehad met visdiefjes. Erik staat aan de andere kant en is slechts te zien als schaduw. Maar zijn beurt komt nog wel, al weet hij dat om 7.45 uur nog niet.

Met de Karrenvelden heb ik wel iets. Ben ik op Tholen, dan ga ik er even langs. Ooit zat ik daar op de dijk de broedvogels te tellen. Dat moet zo’n dertig jaar geleden zijn geweest. Of ik de resultaten ooit heb doorgegeven aan Sovon, dat weet ik eerlijk gezegd niet. Ik volgde wel één van hun methodes, de BMP-methode. Een groene brochure met daarin op een schaal van zestien voor de weging van de waarnemingen. Zie je zomaar één vogel, dan is een broedgeval verre van zeker. Een alarmerende vogel duidt op de aanwezigheid van nest of jongen en krijgt dus een hoge score. Ik weet nog dat ik daar mijn eerste tureluurs met jongen zag rondscharrelen. Nou, dat was dus score zestien. De groene brochure van weleer is trouwens geëvolueerd tot een downloadbare pdf.

Nu kun je er ook nog tureluurs met kuikens zien, maar gelukkig nog veel meer. Kluten zie je er, natuurlijk! En kokmeeuwen, plus een enkele zwartkopmeeuw. En de visdiefjes dus. Elk jaar zitten ze weer ergens anders. Nu dus dat heerlijke eilandje verkozen. Als ik de beelden goed interpreteer zitten ze daar tussen de zeekraal. Typisch een plantje van een zilt milieu. Jawel, in de Karrenvelden welt zout water omhoog, rechtstreeks uit de Oosterschelde. En dat water is behoorlijk zout.

Nee, natuurlijk niet, Erik. We gaan geen flamingo’s zien. Die heb ik daar immers nog nooit gezien. En zouden ze er vanmorgen zitten, dan had ik ze toch allang gezien? Weet je wel hoe groot een flamingo is? Die zie je zomaar niet over het hoofd. Deemoedig buig ik het hoofd. De camera is onbarmhartig. En zo komt opeens mijn broer in beeld. Fijntjes wijst hij je op mijn verkeerde inschatting. En blikt hij en passant vooruit naar mijn volgende blog.

Een korte toelichting op deze vlog. De foeragerende kluut met jong filmde ik in mei 2017. En de tureluur op het paaltje in mei 2018. Beide vogels filmde ik wel in de Karrenvelden.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)