Oeverloos gezwam erik van gorsel tholen

Vlog #14. Oeverloos gezwam

Om de hitte voor te zijn, reisde ik vrijdagavond af naar Tholen waar ik overnachtte bij mijn broer Erik. Niet al te laat naar bed en vroeg uit de veren: iets na zessen. Veel te vroeg voor de zaterdag, maar al te laat wilden we het niet maken. Vogels kijken in de zomerhitte is tenslotte geen pretje. Speciaal daarom schreef ik eerder een blogje met tips voor vogels kijken tijdens een hittegolf. Maar met de vlog die je hieronder kunt bekijken, vrees ik dat ik het voorlopige dieptepunt van mijn serie wel heb bereikt. De enige vogels die erin voorkomen zijn twee vreemde vogels die zich uitputten in oeverloos gezwam.

‘s Ochtends vroeg is deze mens niet op zijn best. De ogen staan nog half dicht en de stembanden raspen. Toch is juist de ochtend een prima tijdstip voor een potje oeverloos gezwam. Zie ons aan de tuintafel zitten. Met een vuistdik boek over Tholen, met een boterhammetje en een kop koffie. Dat we nog geen half uur later een prachtige kolonie visdieven en maar liefst zes flamingo’s zouden gaan zien, wisten we toen nog niet. Dat we de avond ervoor ijsvogels hadden gezien, dat wisten we dan weer wel. Maar het was de bedoeling om dat op een iets andere manier te brengen.

Een prelude zonder pretenties dus ter voorbereiding op een ochtendje vogels kijken, om te beginnen bij de Karrenvelden voor de Oesterdam. Altijd goed voor een een aantal wadvogels. Een paar van die wadvogels zie je deze week terug in een paar vlogs met iets meer inhoud.

Boekentips in deze vlog:

Kees Slager kroont zich met zijn vuistdikke boek over Tholen als dé kroniekschrijver over Tholen. Hij schreef ook een aantal ‘mooie’ boeken over de Watersnoodramp. ‘Mooi’ is in dit verband natuurlijk een relatief begrip, want het betreft een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.

Inleidende gesprekken vóór onze vogeltocht.

De beste verrekijkers voor kinderen:

Voor de allerjongste kinderen licht ik er toch een verrekijker van een paar tientjes uit: de Bushnell Powerview 8×21. Heel veel licht komt er niet door, maar voor overdag is het voldoende. Voor kinderen van een jaar of vier of vijf aan wie je nog geen verrekijker van tachtig euro of meer wilt uitgeven, is dit een leuk instapmodelletje. 

Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Vergroting van acht keer is perfect. De diameter van de lens is 42 millimeter, en dat betekent dat het met de lichtsterkte goed zit. Het gewicht is opmerkelijk laag: nog geen 300 gram en dat maakt dit model uitermate geschikt voor kinderen.

  Een heel compacte verrekijker met een gewicht van iets meer dan 400 gram. De vergroting van tien keer is wel iets gevoeliger voor trillingen, en daarom is dit model geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Maar die zullen er zeker veel plezier aan beleven!

  Een verrekijker met een gewicht van 575 gram. Een stoer model dus, voor sommige kinderen een aangenaam kenmerk. Een goed instapmodel voor wat oudere kinderen. De doorsnede van de lenzen is 42 millimeter en dat betekent dat deze verrekijker overdag goed presteert.

  Een leuke dakkantkijker voor relatief weinig geld. Een heel laag gewicht, namelijk iets meer dan 200 gram en dat verkleint de kans op trillingen doordat de verrekijker te zwaar is. Geschikt voor jongere kinderen vanaf een jaar of acht.

  Dit model is beduidend lichter dan de verrekijkers hierboven. En dat betekent een kleinere kans op vervelende trillingen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

  Een verrekijker voor kinderen met veel kracht in de armen. Het gewicht is namelijk ruim 710 gram. Bovendien is de vergroting 10 keer en dat betekent dat deze verrekijker gevoelig is voor trillingen. Alleen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of dertien, schat ik in.

  CameraNU.nl