Vlog #13. IJsvogels op Tholen

Bloedheet weer dit weekend, wat doet een vogelaar dan? Die wijkt uit naar de avond en naar de vroege morgen. Gisteren kon je mijn vlog over de orchideeën bij Tholen al zien. Die beelden filmde ik vrijdagavond bij elkaar. Maar even daarvoor schoten twee ijsvogels uit het riet tevoorschijn. Gelukkig vlogen ze ook een paar seconden voor mijn camera langs.

Op weg naar Schor Alteklein, over de Thoolse zeedijk en met mijn broer Erik, hoorde ik plots een opgewonden gepiep in het riet. Ik herkende het in eerste instantie niet. Iedereen heeft weleens een zwak moment, ik dus ook. Maar toen ik de dijk afliep om het onbekende geval te bekijken, viel het kwartje: ijsvogels! Ik zette mijn camera aan en liep verder in de richting van een plukje wilgenroosjes.

En ja hoor, daar zag ik het blauwe lijf van een ijsvogel schitteren. Maar met dat ik de ijsvogel zag, schoot hij weg om een fractie van een seconde later gevolgd te worden door een tweede ijsvogel. Even later zagen we er nog eentje wegschieten vanuit een wilg.

Dat ijsvogels langs de oever van het Zoommeer leven, wist ik al. In 2015 filmde ik er al eens eentje op Schor Alteklein. Toen hoorde ik er ook twee en een gokje pakte goed uit. Ik wandelde het schor op en aan het einde van een paadje door het riet zat een ijsvogel op een tak. Hij zag mij niet en terwijl op de achtergrond een schip voorbij vaarde op het Schelde-Rijnkanaal, kon ik de ijsvogel een paar minuten lang filmen. Die beelden heb ik ook in deze vlog verwerkt.

Zoals je wel zult ontdekken, Erik was de cameraman. Grote dank daarvoor. Het was een mooie wandeling terwijl de avondzon ergens in het westen aan het wegzakken was.

IJsvogels op Tholen

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: