kuikens bergeend jako van gorsel

Vlog #11. Een klasje bergeenden

Na ons bezoek aan de Inlaag Keihoogte, reden Sjaak en ik vorige week vrijdag terug over Schouwen-Duiveland. We passeerden de Klein Beijerenpolder bij Viane en warempel, daar zagen we een klasje bergeenden. Jawel, wel dertig jonge bergeendjes bij één volwassen eend. Dat kan toch niet uit één nest komen?

Nee, dat klopt. Zodra de kuikens uit het ei zijn gekropen, voegen ze zich bij kuikens uit andere nesten. En zo dobbert er opeens een enorme groep witzwarte eendenkuikens op het water. Er zal vast wel eens een kuiken worden gegrepen door een bruine kiekendief, buizerd of een vos, maar toch lijkt de slachting minder groot dan onder de kuikens van wilde eenden. Dat komt vast doordat volwassen bergeenden heel agressief zijn naar alles wat te dicht in de buurt van hun kuikens komt. Een wilde eend is net iets tammer.

De Klein Beijerenpolder is een voormalige landbouwpolder waar nu natuur is gemaakt. Ondiep water met een eiland middenin. Ideaal terrein voor typisch Zeeuwse vogels als de visdief, kokmeeuw, tureluur, scholekster en kluut. Die broeden bij elkaar op het eiland en dat gaat prima samen. Tot een kokmeeuw besluit een kuiken van kluut of visdief te grijpen natuurlijk. Dan is het hele eiland in last.

Heerlijke Zeeuwse natuur dus. Ik zou zeggen: tot ziens in Zeeland!

PS. Toelichting op de vlog. Een aantal beelden van vogels in deze vlog schoot ik niet in de Klein Beijerenpolder. Het paartje visdieven zat op een schelpeilandje in de Camargue (dat kun je wel zien aan de vegetatie). De scholeksters filmde ik aan de Brouwersdam. De tureluur en de kluten in de Inlaag Keihoogte. En de kokmeeuw ergens op Zuid-Beveland.

Bergeenden in de Klein Beijerenpolder

De beste verrekijkers voor wandelaars en fietsers (want lekker licht en compact):