kuikens bergeend jako van gorsel

Vlog #11. Een klasje bergeenden

Na ons bezoek aan de Inlaag Keihoogte, reden Sjaak en ik vorige week vrijdag terug over Schouwen-Duiveland. We passeerden de Klein Beijerenpolder bij Viane en warempel, daar zagen we een klasje bergeenden. Jawel, wel dertig jonge bergeendjes bij één volwassen eend. Dat kan toch niet uit één nest komen?

Nee, dat klopt. Zodra de kuikens uit het ei zijn gekropen, voegen ze zich bij kuikens uit andere nesten. En zo dobbert er opeens een enorme groep witzwarte eendenkuikens op het water. Er zal vast wel eens een kuiken worden gegrepen door een bruine kiekendief, buizerd of een vos, maar toch lijkt de slachting minder groot dan onder de kuikens van wilde eenden. Dat komt vast doordat volwassen bergeenden heel agressief zijn naar alles wat te dicht in de buurt van hun kuikens komt. Een wilde eend is net iets tammer.

De Klein Beijerenpolder is een voormalige landbouwpolder waar nu natuur is gemaakt. Ondiep water met een eiland middenin. Ideaal terrein voor typisch Zeeuwse vogels als de visdief, kokmeeuw, tureluur, scholekster en kluut. Die broeden bij elkaar op het eiland en dat gaat prima samen. Tot een kokmeeuw besluit een kuiken van kluut of visdief te grijpen natuurlijk. Dan is het hele eiland in last.

Heerlijke Zeeuwse natuur dus. Ik zou zeggen: tot ziens in Zeeland!

PS. Toelichting op de vlog. Een aantal beelden van vogels in deze vlog schoot ik niet in de Klein Beijerenpolder. Het paartje visdieven zat op een schelpeilandje in de Camargue (dat kun je wel zien aan de vegetatie). De scholeksters filmde ik aan de Brouwersdam. De tureluur en de kluten in de Inlaag Keihoogte. En de kokmeeuw ergens op Zuid-Beveland.

Bergeenden in de Klein Beijerenpolder

De beste verrekijkers voor wandelaars en fietsers (want lekker licht en compact):

Model

Omschrijving

+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks