zweefvliegen met macrolens vlog jako van gorsel de visdief

Vlog #10. Zweefvlieg met de macrolens

De planten staan in volle bloei en dat betekent op een zonnige dag als vandaag dat het in onze tuin gonst van de bijen, de hommels en andere insecten. Er stortte ook pardoes een zweefvlieg neer die niet meer kon vliegen. Jammer voor het beestje en een buitenkansje voor mij: nu kon ik hem filmen met mijn macrolens op de smartphone.

Wist ik veel dat er zoveel soorten zweefvliegen bestaan! In de Lage Landen komen maar liefst 384 soorten voor! Dat aantal weet ik zo exact, omdat er pas een fantastisch boek over zweefvliegen is verschenen: de Veldgids Zweefvliegen. Hou je van insecten en zweefvliegen in het bijzonder, dan is dat de must-have! Eerlijk gezegd heb ik me vandaag niet sappel gemaakt over de juiste soort. Zelfs met gids blijft het flink puzzelen en daar had ik even geen zin in.

Ik laat natuurlijk wel graag mijn macrofilmpjes zien. En passant laat ik zien hoe dat gaat, het filmen met een macrolens op je smartphone. Ik weet haast zeker dat je met een spiegelreflexcamera mooiere beelden zult maken, maar zo’n lensje voor je mobiele telefoon is een aantrekkelijk goedkoop alternatief. Al helemaal wanneer je niet veel macrofilmpjes of foto’s maakt, zoals ik.

De zweefvlieg heeft het helaas niet overleefd. Althans, ik heb het kreupele dier in de tuin losgelaten. Het wemelt van de kleine padjes momenteel. En hun grote broers en de enorme groene kikker die in onze tuin huizen, weten ook vast wel raad met een geelzwart hapje…

Zweefvlieg met de macrolens