herken de herdersparelmoervlinder san bernardinopas klein

Vlinders kijken op de San Bernardinopas

Op de terugreis vanuit het Comomeer in Italië besloten we om de Gotthardpas links te laten liggen en via de San Bernardinopas te rijden. En dan ook nog eens over de pas en niet door de tunnel. De reden? De bijzondere natuur op de pas. Daar vind je namelijk hoogveen en dat is een heel bijzonder biotoop. Je vindt het op maar heel weinig plekken in Europa. En in bijzondere biotopen, daar leven bijzondere dagvlinders. En die hoopte ik tijdens onze tussenstop voor de camera te krijgen.

Dat viel echter helaas een beetje tegen. Terwijl het de twee weken ervoor onafgebroken dertig graden was geweest (ideaal voor vlinders), was het uitgerekend die zaterdag donker weer. Het was koud op de pas en daardoor lieten zich maar weinig vlinders zien. De enige dagvlinders die ik er wist te filmen waren de herdersparelmoervlinder en de bergluzernevlinder. Daarnaast kreeg ik nog een nachtvlinder voor de lens, maar daarvan weet ik de naam niet. Hier trouwens de herdersparelmoervlinder:

Herdersparelmoervlinder op de San Bernardinopas

Praktische informatie

De San Bernardinopas reikt iets lager dan de Gotthardpas. Eerlijk gezegd is de autoweg erover heen en erna minder prettig om te rijden. Het is feitelijk niet meer dan een tweebaansweg waar je hooguit honderd mag. Rij in Zwitserland nooit te hard, want de boetes zijn er torenhoog!

De weg op weg naar het bergmeer bovenop is echter wel heel mooi om te rijden. Je hebt er prachtige uitzichten, zeker wanneer je boven de boomgrens rijdt. Op een groot aantal plekken kun je de auto langs de weg parkeren. De berghellingen zijn superrijk aan bloemen, dus de aanwezigheid van insecten (dagvlinders) is gegarandeerd mits het zomers weer is. Op een zomerse dag moet je overal langs de San Bernardinopas vele, vele vlinders kunnen filmen.

Bij het bergmeer is een restaurant waar je een versnapering kunt kopen. Recht voor het restaurant bevindt zich het hoogveen. Daar filmde ik de herdersparelmoervlinder.

bergkoeien monte crocione italiaanse alpen comomeer

Ben je op zoek naar een natuurvakantie in Zwitserland? Bekijk het aanbod van deze gerenommeerde aanbieders:

Klik hier voor het aanbod van natuurhuisjes in Zwitserland.