Vlinders kijken op de Monte Baldo

Schuin tegenover het toeristische trekpleister Limone Sul Garda torent de Monte Baldo hoog uit boven het Gardameer. Met zijn 2.218 meter is dit één van de reuzen rond het meer. Je kunt op twee manieren met een lift naar boven waar je vervolgens urenlange wandelingen kunt maken over het ‘dak van Italië’. Naar alle kanten heb je spectaculaire uitzichten. Ik ging natuurlijk naar boven om te gaan vlinders kijken op de Monte Baldo. Over dit avontuur lees je meer in dit artikel. Ook geef ik je een aantal praktische tips.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vlinders kijken op de Monte Baldo

Ga je zoals wij met de Prada-Costabella stoeltjeslift helemaal naar boven, dan begint het vlinderplezier al in de lift. Pal onder je is het bos gekapt en op de langgerekte weide die is ontstaan bloeien in voorjaar en zomer duizenden bloemen. Vanuit de lift zie je de grootste vlinders met het blote oog vliegen. Veel dambordjes, maar ook parelmoervlinders. Zelfs de grootste soorten blauwtjes zie je soms vliegen.

Ben je eenmaal op de alpenweide op 1.800 meter hoogte gearriveerd, dan kan het resultaat echter een beetje teleurstellen. Waar zijn de vlinders gebleven? Wij bezochten de top op een zonovergoten dag, maar rond de top van de Monte Baldo hingen toch nog wat wolken en bovendien stond er een aardige bries. En dat zijn niet per definitieve de beste omstandigheden om vlinders te kijken! De weinige vlinders die ik er zag, flitsten over de bergweide. Kleine vos, koningspage, erebia’s… had ik ze in het vizier, dan was ik ze haast in hetzelfde moment ook alweer verloren, zo snel vlogen ze. Toch wist ik vlak onder de top nog een prachtige koningspage vast te leggen, evenals een hooibeestje. Op het wandelpad streken een paar bleek blauwtjes neer, maar tegemoet komende wandelaars schrikten de bleek blauwtjes op waardoor ik ze niet kon vast leggen. Wel mooi trouwens waren de twee alpenkauwtjes en de twee raven die rond de rifugio rond hingen. Toen we over de bergweide naar de stoeltjeslift afdaalden kwam ik nog een Sint-Jansvlinder, een kleine parelmoervlinder en ook weer het bleek blauwtje tegen zoals je in dit filmpje kunt zien:

Praktische tips voor vlinders kijken op de Monte Baldo

Eerlijk gezegd vond ik de vlinderrijkdom op de alpenweide boven de boomgrens behoorlijk tegenvallen. Dat had natuurlijk ook met de weersomstandigheden te maken: nu en dan een wolk voor de zon waardoor het plots sterk afkoelde en een behoorlijke bries. Maar de keuze om helemaal naar de top te gaan, was vanuit het oogpunt van de vlinderliefhebber ook niet verstandig, omdat juist tussen de bomen er wel heel veel vlinders rond vlogen. Zoals ik hierboven al aangaf: op de baan onder de stoeltjeslift. Ga je dus ook vlinders kijken op de Monte Baldo, dan zijn dit mijn praktische tips:

  • Ga met de eerste stoeltjeslift Prada-Costabella stoeltjeslift omhoog, dat is de stoeltjeslift waarin je staat. Stap dan uit en wandel door het bos en liefst over de weide onder de stoeltjeslift terug naar het beginstation. Je zult op een zomerse dag heel veel vlinders zien vliegen.
  • Wil je wel op de alpenweide, dus vlak onder de top naar vlinders zoeken, kies dan een zonovergoten en een warme dag uit.
  • De periode half juni tot en met augustus zijn de beste maanden om vlinders te kijken op de Monte Baldo.
  • Komt er toch af en toe een wolk voor de zon, benut dat moment dan goed. Veel vlinders verstijven op dat moment, omdat het afkoelt. Je kunt ze dan over het algemeen goed fotograferen of filmen.
  • Hoe hoger je komt, hoe minder lang de vlinders stil zitten, is mijn ervaring. Je verstoort ze bovendien nog sneller dan de vlinders lager op de berghelling. Fotografeer dus het liefst met een telelens van 200-400 millimeter. Ik laat mijn Sony 200-600 tijdens dit soort tochten thuis (deze lens is veel te zwaar) en gebruik dan mijn Sigma 100-400 lens die véél lichter is. Je kunt de vlinders dan op 1 tot 2 meter afstand fotograferen of filmen waardoor je ze niet verstoort! Je leest hier meer over mijn ervaringen met de Sony 200-600 en de Sigma 100-400 lenzen.
  • Ontdek nog meer interessante vlinderlocaties rond het Gardameer in mijn artikel vlinders kijken rond het Gardameer.
  • Bescherm jezelf tegen de intense zonnestralen. Ik weet helaas uit eigen ervaring dat zonschade zeer ernstig kan uitpakken. Zonnebrandcrème is echt een vereiste. Kies voor een hoge beschermingsfactor en voor een crème die beschermt tegen UV A én UV B. Ik vind het zelf altijd heel hinderlijk wanneer ‘gewone’ zonnebrandcrème in mijn ogen begint te lopen. Dat irriteert enorm. Je hebt gelukkig ook speciale zonnebrandcrème voor je gezicht. Een hoed is eigenlijk ook een must. En heb je een hekel aan al dat gesmeer, trek dan een lange broek en een blouse met lange mouwen aan.
  • Probeer op de weide zoveel mogelijk de bloemen te vermijden, oftewel: stamp de bloemen niet plat. Dat gaat ten koste van de vegetatie en van de vlinders.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)