Vlinders kijken in de Viroinvallei (België)

In het zuiden van België ligt Natuurpark Viroin-Hermeton, beter bekend als de Virvoinvallei. Dit westelijke puntje van de Belgische Ardennen heeft grote faam onder natuurliefhebbers. De kalkgraslanden staan vol met wilde orchideeën. De bijzonder rijke flora trekt een groot aantal bijzondere dagvlinders aan. En daar komen de kloven, mini-canyons, de bijzondere kalkstenen rotsformaties en de grotten ook nog eens bij. De mix van uitgestrekte loofbossen, vochtige hooilanden en kalkgraslanden maken het gebied uniek. Het is goed toeven in het zuiden van België. Wie niet heel ver wil rijden en toch bijzondere vlinders wil fotograferen, die boeke een weekend of midweek in deze bijzondere regio.

De ideale uitvalsbasis voor het Natuurpark Viroin-Hermeton is het gezellige dorp Nismes. Hier liggen de mooiste kalkgraslanden in de regio. Tot midden in het centrum wordt hier de koningspage gezien. Ook de omgeving van het dorp Olloy-sur-Virion wordt geroemd. Hier strekken zich loofbossen uit en zie je de vlinders van het bos.

Ik schreef al iets over de bijzondere flora in het gebied. Nu ben ik geen plantenkenner, maar bijzondere orchideeën en planten als gamanderbremraap, kogelsbloem, pijlbrem, grote muggenorchis, vliegenorchis, hommelorchis, bijenorchis, poppenorchis, bokkenorchis, bergnachtorchis, aangebrande orchis, groene nachtorchis, mannetjesorchis en hondskruid spreken mij enorm aan. Voor de bijzondere rotsformaties ga je naar Fondry des Chiens. Een bijzonder gebied waar je uitstekend vlinders kunt fotograferen. Je moet het natuurlijk altijd treffen met het weer. Een zonnige dag en temperaturen boven de twintig graden zijn de ideale omstandigheden om vlinders te fotograferen. Ga vroeg in de morgen en zoek slapende vlinders op. Ze zijn nog wat onderkoeld en je kunt ze in alle rust fotograferen. Zodra ze zijn opgewarmd worden ze een stuk levendiger en flitsen ze langs je heen. Of ze vliegen ongedurig van bloem naar bloem zonder dat je ze op de korrel kunt nemen.

Vlinders die je rond Nismes kunt zien
De beste maand om vlinders te kijken is met stip juli. De laatste week van juni kun je natuurlijk ook proberen als het al zomers warm is. Maar mijn ervaring is dat juli bij uitstek de vlindermaand is. In de Virionvallei leven meer dan 50 soorten dagvlinders, en niet gering aantal. In deze maand maak je in de Virionvallei grote kans op het zien van de volgende vlindersoorten:

Koevinkje, oranje zandoogje, hooibeestje, argusvlinder, rotsvlinder, tweekleurig hooibeestje, dambordje, veldparelmoervlinder, paarse parelmoervlinder, zilveren maan, grote parelmoervlinder, paarse parelmoervlinder, kommavlinder, bont dikkopje, aardbeivlinder, kalkgraslanddikkopje, groot dikkopje, geelsprietdikkopje, zwartsprietdikkopje, groot geaderd witje, klein geaderd witje, boswitje, dwergblauwtje, heideblauwtje, icarusblauwtje, klaverblauwtje, grote vos, kleine weerschijnvlinder, koningspage, pruimepage en bruine eikenpage. Viroinval heeft zeker faam vanwege de grote aantallen groot geaderd witje die je er kunt zien. Zoek ‘s avonds een windstille plek op met veel margrieten. De margriet is een van hun favoriete bloemen om op te slapen. Wie wel eens een groot geaderd witje heeft gezien, zal beamen dat dit een zeer indrukwekkende vlindersoort is. Nachtvlinders vliegen er natuurlijk ook bij de vleet. Ik noem de grote beervlinder en populierpijlstaart bij name.

Vlinders die je in de omgeving van Olloy-sur-Virion kunt zien
Ten zuiden van Olloy ligt een uitgestrekt woud: Foret de Nismes-Bois de Treignes. Vind je het echt te heet worden, dan kun je daar genieten van de koelte van het bos. De bosranden worden bevolkt door bijzondere soorten als keizersmantel, kleine ijsvogelvlinder, bosparelmoervlinder, woudparelmoervlinder, kleine weerschijnvlinder en grote weerschijnvlinder.

Bijzondere vogels
In zo’n bijzondere natuurregio kun je natuurlijk ook bijzondere vogels zien. Nu vallen de beste perioden om vogels en vlinders te zien helaas niet samen. Wil je vogels kijken, breng dan eerder in het jaar een bezoek aan de Viroinvallei. De tweede helft mei is denk ik wel de meest optimale periode. Je hoort en ziet in de Viroinvallei dan vogels als geelgors, kwartelkoning, slangenarend, rode wouw, oehoe, nachtegaal, zomertortel, goudvink, appelvink, zwarte specht, ijsvogel en goudhaantje. In en langs de meanderde beekjes maak je overal kans op waterspreeuw en grote gele kwikstaart.

Praktische informatie

Een eetgelegenheid die ik kan aanraden is restaurant La Bonne Auberge. Tja, ben je in België dan moet je na het vlinders kijken ook maar even genieten van het bourgondische leven, vind je niet? Ben je op zoek naar een hotel, dan schijnt La Calestienne in Nismes een aanrader te zijn.

Ben je op zoek naar een bijzonder vakantiehuis in de Ardennen, kijk dan eens op de website van ArdennenXL die gespecialiseerd is in vakantiehuizen in deze regio. Je kunt natuurlijk ook het aanbod op Booking.com bekijken.