Vlinders kijken in Nationaal park Les Écrins

Nationaal park Les Écrins, gelegen in de Franse Alpen, mag je gerust rekenen tot één van de topgebieden in Europa om dagvlinders te kijken. Op de hoger gelegen bergweiden wemelt het van de bijzondere soorten. Op de vochtige zandplaatjes in de bergriviertjes kom je wolkjes blauwtjes tegen. En zelfs op de hoogst gelegen berghellingen, vaak droog en stenig, kom je nog dagvlinders tegen. Ik bezocht het gebied en filmde er talloze soorten. In dit artikel leg ik je uit welke dagvlinders ik er zag en wijs ik je op een dal waar ook jij die kunt zien.

Vlinders kijken in Nationaal park Les Écrins

Ten zuidoosten van de stad Grenoble strekt het Nationaal park Les Écrins zich uit. Hier zijn de bergtoppen hoog, zo hoog dat sommige ervan nog bedekt zijn met gletsjers. Helaas zijn grote delen van de gletsjers al behoorlijk weggesmolten. De sporen van de gletsjers van weleer kun je goed zien. Waar ooit ijs lag, vind je enorme steenhopen en heeft het ijs immense sporen getrokken.

Hoewel de laatste zomers behoorlijk droog waren, bieden de bergweiden gelukkig nog een thuis aan veel soorten dagvlinders. Ik bezocht de dalen rond het gezellige bergdorpje Vallouise-Pelvoux waar je overal uitzicht hebt op de bergtop met de naam La Blanche, oftewel: De witte. Nu ja, van de witte sneeuw op de top was in hartje zomer niets meer over (ik was er in de tweede week van augustus 2022). Van de groene bergweiden gelukkig nog wel, hoewel ook op grotere hoogte de gevolgen van de droogte zichtbaar waren.

Als rond het dorp Vallouise is het genieten geblazen. Zoek rond de snel stromende riviertjes naar vlindersoorten als morgenrood, bleek blauwtje, icarusblauwtje, kommavlinder en kleine ijsvogelvlinder.

Achter het dorpje wandel je langs een aantal hoogstamboomgaarden met daar rondom bloemrijke weiden. Nu vindt de boer het niet fijn wanneer je door die weiden wandelt, want je walst daarmee het voer voor zijn vee plat. Maar wanneer je het vriendelijk vraagt, en je blijft op de delen met alleen maar (verdord) gras, dan krijg je wel toestemming. En anders kijk je langs de randen van de weilanden, dat gaat ook prima. Op deze weilanden zag ik de koningspage, bruin zandoogje, morgenrood, paarse parelmoervlinder, keizersmantel, kleine parelmoervlinder, grote parelmoervlinder, bosrandparelmoervlinder, kommavlinder, groot dikkopje, dwergdikkopje, argusvlinder, bleek blauwtje, icarusblauwtje, dambordje, gele luzernevlinder, oranje luzernevlinder, bruine vuurvlinder en hooibeestje.

Op de hogere bergweiden kwam ik de heremiet tegen, tweekleurige parelmoervlinder, heel veel bleek blauwtjes, witstreepblauwtje, witbandzandoog, dambordje en ook hier veel bleek blauwtjes. Langs de wandelpaden door de bossen die je langs riviertjes voeren, vond ik ook de kleine ijsvogelvlinder. De Spaanse vlag is alomtegenwoordig.

Plaatsen die ik bezocht om vlinders te kijken

Wij verbleven in het dorp Vallouise, vlak bij het Maison du Parc des Écrins. Rond dit maison is een vlonderpad aangelegd. Hier zocht ik naar slapende dagvlinders. Ik zag hier trouwens ook de glanskop, waterspreeuw, zwarte roodstaart, zwartkop en boomklever.

De bloemweiden rond het dorp Vallouise zocht ik af op bovengenoemde soorten. Deze velden zijn ontzettend rijk aan vlinders. Wandel je over de weg verder het dal in, dan kun je in de bergweiden langs dit asfaltweggetje naar vlinders zoeken.

Zou je dit weggetje helemaal uitrijden, dan kom je op de parkeerplaats bij Refuge des Bans. Hier begint een aantal wandelroutes die je naar het einde van dit smalle en wonderschone dal voeren. Speur op de stenige bergweiden naar dagvlinders.

Een mooie wandeling maakten wij op de bergweiden boven Saint-Antoine. We namen de dubbele kabelbaan omhoog en maakten vanaf het hoogste punt een wandeling naar het tweede station, het eindpunt van de eerste kabelbaan. Op deze berghelling zag ik de heremiet, tweekleurige parelmoervlinder en witbandzandoog. Ook een prachtige alpenmarmot trouwens die op rustige momenten met zijn jongen over de berghelling scharrelt, zo wist de liftmeneer ons te vertellen met zichtbaar plezier.

Ook de omgeving rond Allefroide is interessant. Op de velden met munt kwam ik talloze exemplaren van morgenrood tegen, plus kleine parelmoervlinder. In dit dorp komen de bergsporters helemaal aan hun trekken met via ferrata’s, bergwandklimmen of te proberen een enorm rotsblok te bedwingen. Rij je de asfaltweg uit naar Chalet refuge du pré de Madame Carle dan bereik je ook weer een hoger gelegen gebied waar je prachtige wandelingen kunt maken in de richting van een paar imposante gletsjers. Ook hier kwamen we alpenmarmotten tegen.

Ik heb me voorgenomen Nationaal park Les Écrins nog een keer te bezoeken, maar dan eerder in het jaar. Zeg juni of eerste helft van juli. Dan moet de rijkdom aan dagvlinders helemaal imposant zijn. In augustus zijn de hoger gelegen bergweiden al aardig verdroogd. Veel bloemen vind je er niet meer. Wat als voordeel heeft dat de weinige bloemen die er nog wel zijn gegarandeerd vlinders aantrekken.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!