vlinders kijken in het aostadal

Vlinders kijken in het Aostadal

Het Aostadal in het noordwesten van Italië is één van de beste vlindergebieden van Europa. Vanaf 600 meter hoogte zie je hier én héél veel vlinders én héél bijzondere soorten. In de zomer van 2019 bezocht ik deze bergregio en ik filmde er de meest bijzondere soorten. Wat te denken van het veenbesblauwtje, het Aosta esparcetteblauwtje, de titania’s parelmoervlinder, het getand blauwtje en natuurlijk de apollovlinder? Op elke bergweide in het Aostadal is het raak, maar een aantal gebiedjes springen eruit. In dit artikel leg ik je uit waar ik ging vlinders kijken in het Aostadal. En je ziet natuurlijk de filmbeelden die ik er maakte!

Vlinders kijken bij Pont d’Ael

Pont d’Ael

Pont d’Ael is een Romeinse brug die de tand des tijds heeft doorstaan. De brug is prachtig gerestaureerd en is een druk bezochte locatie. Weinig toeristen weten dat aan de overkant van de rivier kleine weilandjes liggen die wemelen van de dagvlinders. Tweekleurige parelmoervlinder, kroonkruidparelmoervlinder, purperstreepparelmoervlinder, getand blauwtje, het Aosta esparcetteblauwtje, het esparcetteblauwtje en de grote saterzandoog. Stuk voor stuk bijzondere soorten waarvoor je graag afreist. Maar in dit Natura2000 gebied komen maar liefst 96 soorten dagvlinders voor! Dit was met recht één van de beste vlindergebiedjes die ik ooit bezocht.


Vlinders kijken bij Valgrisenche

Valgrisenche / Rifugio Bezzi

Valgrisenche is een klein bergdorpje in het Aostadal waar je heerlijk kunt wandelen. Zie je een bloemweide, of kom je een pluk bloeiende distels tegen, let dan goed op. Hier vliegen blauwtjes, parelmoervlinders en andere soorten. Ik denk met veel plezier terug aan de wandeling die we er maakten. We zagen er trouwens ook alpenmarmotten die je er overal hoort fluiten. Helemaal aan het eind van het dal ligt Rifugio Bezzi, een hooggelegen locatie waar je ook al ontzettend goed kunt vlinders kijken.

Vlinders kijken bij Valsavarechne

Valsavarenche

Ver voorbij het bergdorp Valsavarenche eindigt de weg in een groot parkeerterrein. Hier starten talloze wandelpaden. Elk pad voert je langs vele bloemweiden. Hier filmde is zelfs de zilveren maan en ook een apollovlinder. En overal heb je uitzicht op de Gran Paradiso, de hoogste berg in de regio. Let op het parkeerterrein op natte stukjes zand. Hier zoeken blauwtjes, dikkopjes en parelmoervlinders naar mineralen.

Vlinders kijken bij La Thuile

La Thuile

La Thuile bezoek je eigenlijk niet voor de vlinders, eerlijk is eerlijk. Bij La Thuile stort de lange waterval van Italië zich in de diepte. En deze waterval kun je vanaf verschillende plateaus bewonderen. Hoe hoger je komt, hoe natter je wordt. Maar ik had na het eerste plateau geen belangstelling meer voor het vallende water. De parelmoervlinders op de distels trokken mijn aandacht. En dus zonderde ik me even af om vlinders te filmen.

Vlinders kijken rond Cogne

Cogne

De velden rond Cogne hebben een uitstekende reputatie wat de dagvlinders betreft. Het leuke is dat je het in de botanische tuin wel heel makkelijk wordt gemaakt om de vlinders van dichtbij te bekijken. En vanaf de wandelpaden rond het dorp is het ook al een feest. Kortom, Cogne is een absolute toplocatie voor vlinderliefhebbers.

Vlinders kijken bij Lago di Chamolè

Lago di Chamolè

Op weg naar Lago di Chamolè betrok de lucht en ging het zelfs even regenen. Dat beloofde weinig goeds. Maar eenmaal uit de stoeltjeslift was een herdersparelmoervlinder het eerste insect dat ik zag. Vanwege de kou bleef hij stil zitten. Toen we bij het bergmeer arriveerden brak zowaar het wolkendek open. En dat was het sein voor de dagvlinders om massaal te voorschijn te komen. De bergweide ontplofte en ik was een paar uur zoet. Met als absoluut hoogtepunt het veenbesblauwtje.

Meer locaties & informatie

In het Aostadal bevinden zich talloze locaties waar het heerlijk vlinders kijken is. In de week dat ik er was kon ik die niet allemaal bezoeken. Gelukkig doen anderen ook verslag van hun vlindervakantie naar het Aostal. Aan de weblog van Michiel heb ik heel veel gehad. Via hem ontdekte ik de vlindergebieden bij Pont d’Ael, Cogne en Valsavarenche. Maar hij doet ook verslag van bezoekjes aan andere locaties die het bezoeken meer dan waard zijn. Waaronder een befaamd gebied bij Ollomont. Een bezoekje aan zijn weblog raad ik dan ook aan.

Een ander uitgebreid en mooi verslag van een vlinderreis naar het Aostadal kun je hier lezen. Dit verslag bevat ook een overzicht van alle vlinderwaarnemingen en die kun je meteen gebruiken als een checklist.

Wil je ook wel eens vlinders kijken in het Aostadal, bekijk dan hier het overzicht van vakantiehuisjes op Booking.com. Ook op Natuurhuisje.nl vind je een paar fraai gelegen vakantiehuisjes midden in de natuur.

De beste verrekijkers voor wandelaars (want lekker licht en compact):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks

CameraNU.nl