vlinders kijken in het aostadal

Vlinders kijken in het Aostadal

Het Aostadal in het noordwesten van Italië is één van de beste vlindergebieden van Europa. Vanaf 600 meter hoogte zie je hier én héél veel vlinders én héél bijzondere soorten. In de zomer van 2019 bezocht ik deze bergregio en ik filmde er de meest bijzondere soorten. Wat te denken van het veenbesblauwtje, het Aosta esparcetteblauwtje, de titania’s parelmoervlinder, het getand blauwtje en natuurlijk de apollovlinder? Op elke bergweide in het Aostadal is het raak, maar een aantal gebiedjes springen eruit. In dit artikel leg ik je uit waar ik ging vlinders kijken in het Aostadal. En je ziet natuurlijk de filmbeelden die ik er maakte!

Vlinders kijken bij Pont d’Ael

Pont d’Ael

Pont d’Ael is een Romeinse brug die de tand des tijds heeft doorstaan. De brug is prachtig gerestaureerd en is een druk bezochte locatie. Weinig toeristen weten dat aan de overkant van de rivier kleine weilandjes liggen die wemelen van de dagvlinders. Tweekleurige parelmoervlinder, kroonkruidparelmoervlinder, purperstreepparelmoervlinder, getand blauwtje, het Aosta esparcetteblauwtje, het esparcetteblauwtje en de grote saterzandoog. Stuk voor stuk bijzondere soorten waarvoor je graag afreist. Maar in dit Natura2000 gebied komen maar liefst 96 soorten dagvlinders voor! Dit was met recht één van de beste vlindergebiedjes die ik ooit bezocht.


Vlinders kijken bij Valgrisenche

Valgrisenche / Rifugio Bezzi

Valgrisenche is een klein bergdorpje in het Aostadal waar je heerlijk kunt wandelen. Zie je een bloemweide, of kom je een pluk bloeiende distels tegen, let dan goed op. Hier vliegen blauwtjes, parelmoervlinders en andere soorten. Ik denk met veel plezier terug aan de wandeling die we er maakten. We zagen er trouwens ook alpenmarmotten die je er overal hoort fluiten. Helemaal aan het eind van het dal ligt Rifugio Bezzi, een hooggelegen locatie waar je ook al ontzettend goed kunt vlinders kijken.

Vlinders kijken bij Valsavarechne

Valsavarenche

Ver voorbij het bergdorp Valsavarenche eindigt de weg in een groot parkeerterrein. Hier starten talloze wandelpaden. Elk pad voert je langs vele bloemweiden. Hier filmde is zelfs de zilveren maan en ook een apollovlinder. En overal heb je uitzicht op de Gran Paradiso, de hoogste berg in de regio. Let op het parkeerterrein op natte stukjes zand. Hier zoeken blauwtjes, dikkopjes en parelmoervlinders naar mineralen.

Vlinders kijken bij La Thuile

La Thuile

La Thuile bezoek je eigenlijk niet voor de vlinders, eerlijk is eerlijk. Bij La Thuile stort de lange waterval van Italië zich in de diepte. En deze waterval kun je vanaf verschillende plateaus bewonderen. Hoe hoger je komt, hoe natter je wordt. Maar ik had na het eerste plateau geen belangstelling meer voor het vallende water. De parelmoervlinders op de distels trokken mijn aandacht. En dus zonderde ik me even af om vlinders te filmen.

Vlinders kijken rond Cogne

Cogne

De velden rond Cogne hebben een uitstekende reputatie wat de dagvlinders betreft. Het leuke is dat je het in de botanische tuin wel heel makkelijk wordt gemaakt om de vlinders van dichtbij te bekijken. En vanaf de wandelpaden rond het dorp is het ook al een feest. Kortom, Cogne is een absolute toplocatie voor vlinderliefhebbers.

Vlinders kijken bij Lago di Chamolè

Lago di Chamolè

Op weg naar Lago di Chamolè betrok de lucht en ging het zelfs even regenen. Dat beloofde weinig goeds. Maar eenmaal uit de stoeltjeslift was een herdersparelmoervlinder het eerste insect dat ik zag. Vanwege de kou bleef hij stil zitten. Toen we bij het bergmeer arriveerden brak zowaar het wolkendek open. En dat was het sein voor de dagvlinders om massaal te voorschijn te komen. De bergweide ontplofte en ik was een paar uur zoet. Met als absoluut hoogtepunt het veenbesblauwtje.

Meer locaties & informatie

In het Aostadal bevinden zich talloze locaties waar het heerlijk vlinders kijken is. In de week dat ik er was kon ik die niet allemaal bezoeken. Gelukkig doen anderen ook verslag van hun vlindervakantie naar het Aostal. Aan de weblog van Michiel heb ik heel veel gehad. Via hem ontdekte ik de vlindergebieden bij Pont d’Ael, Cogne en Valsavarenche. Maar hij doet ook verslag van bezoekjes aan andere locaties die het bezoeken meer dan waard zijn. Waaronder een befaamd gebied bij Ollomont. Een bezoekje aan zijn weblog raad ik dan ook aan.

Een ander uitgebreid en mooi verslag van een vlinderreis naar het Aostadal kun je hier lezen. Dit verslag bevat ook een overzicht van alle vlinderwaarnemingen en die kun je meteen gebruiken als een checklist.

Wil je ook wel eens vlinders kijken in het Aostadal, bekijk dan hier het overzicht van vakantiehuisjes op Booking.com. Ook op Natuurhuisje.nl vindt je een paar opties. De bekende aanbieder van natuurreizen SNP biedt een geheel verzorgde vlinderreis naar het Aostadal aan.

De beste verrekijkers voor wandelaars (want lekker licht en compact):

CameraNU.nl