Vlinders kijken in en rond Cassis in Zuid-Frankrijk

In augustus 2022 was ik op vakantie in het kustdorpje Cassis onder de rook van Marseille. Natuurlijk lonkte het strand, maar een echte zonaanbidder ben ik niet. In de zomerhitte op een strand liggen zonnen, is aan mij niet besteedt niet in het minst, omdat de zon zijn beschadigende kracht al aan mij heeft bewezen door een melanoom op mijn kruin te voorschijn te roepen. Dan liever met hoed op naar dagvlinders zoeken, en ook op zoek naar de weinige vogels die zich midden in het zomer lieten zien. In dit artikel lees je vooral over vlinders kijken in en rond Cassis, maar ik begin eerst met de vogels.

Vogels kijken in en rond Cassis

De zomer van 2022 was superheet en ook in Zuid-Frankrijk superdroog. Al vanaf april had het nauwelijks geregend. De omgeving van Cassis was dan ook ontzettend droog. Dat zijn op zichzelf normale omstandigheden in en rond de Middellandse Zee, maar mij viel nu wel heel erg op hoe weinig wilde bloemen er nog bloeien. Wat vogels betreft, rekende ik al op weinig bijzonders. Cassis is een heel toeristisch dorp en daar komt bij dat augustus niet de beste periode is om vogels te kijken in zo’n omgeving. Over vogels kijken in en rond Cassis kan ik daarom kort zijn: dat is in augustus niet veel soeps. In het dorp zag ik putters rond vliegen. In het tuintje van ons vakantiehuis scharrelde een paar keer een kleine zwartkop rond. Dat is een leuke waarneming. In de naaldbomen hoorde en zag ik af en toe een kuifmees. Op het strand strijken in de avond geelpootmeeuwen neer. En één keer zag ik in de avonduren een kuifaalscholver voor het strand jagen. De Turkse tortelduiven hoor en zie je overal. En bij de zogenaamde Calanques ten westen van Cassis zag ik een Provencaalse grasmus wegschieten. Ik moet tot mijn grote spijt erkennen dat dit de oogst wel was. Niet bijster veel dus.

Vlinders kijken in en rond Cassis

Zo’n droogte is ook niet goed voor vlinders. In de omgeving van het dorp in bovenop de kliffen, zag ik geen vlinders vliegen. Maar zoals in elk Frans dorp met enig toerisme worden ook in Cassis de bloemen in het dorp goed verzorgd. En dus zocht ik in de bloemperken in het dorp naar vlinders en dat loonde toch de moeite! Als eerste zag ik het tijgerblauwtje. Daarnaast ook een aantal exemplaren van de imposante koningspage. De kolibrievlinder liet zich ook regelmatig zien. Het dikkopje dat zich even liet zien, was me te snel af. Ik heb geen idee welke soort het was. Dat je als vlinderliefhebber werkelijk elk bloemperk in de gaten moet houden, bleek ook tijdens een bezoek aan Aix-en-Provence, waar ik in de museumtuin van Musée Granet een tweetal geraniumblauwtjes zag vliegen.

Iets ten noorden van Cassis ligt een interessant natuurgebied: Vallée de Saint-Pons. In deze vallei ontspringt de bron van een klein riviertje en daar stroomde zowaar nog water. En waar water is, daar zijn ook insecten. Het begon al meteen bij de parkeerplaats. Daar zag ik een zwerm koperen beekjuffers, een soort juffer die niet in Nederland voorkomt. Vervolgens zag ik een koningspage vliegen en wist ik een Provencaals bleek blauwtje te filmen. De keizersmantel zocht op verschillende plaatsen langs het beekje naar vocht en mineralen, evenals de kleine ijsvogelvlinder en de blauwe ijsvogelvlinder.

Langs het beekje slingert een wandelpad naar boven, in de richting van de abdij. Bij de abdij liggen een paar veldjes die je beslist moet afzoeken naar dagvlinders, hadden de boswachters te paard mij verzekerd. En dat klopte. Ook hier kwam ik de nodige kleine ijsvogelvlinders tegen, maar het toppunt was toch wel de gestreepte heivlinder. Deze vlinder heeft voorkeur voor droge, stenige plaatsen; op hellingen met enkele bomen, lees ik op Wikipedia. En dat komt aardig overeen met biotoop waar ik hem aantrof. Aan de andere kant van de abdij boog ik nog voor een paar bruin blauwtjes. In betere tijden zul je in Vallée de Saint-Pons beslist nog meer vlindersoorten kunnen zien. Voor mij was het in de zomerhitte beslist een geslaagd bezoek. Ik had er niet op gerekend dat ik hier nog een soort zou aantreffen die ik nog nooit eerder had gezien, namelijk de gestreepte heivlinder. Ontdek hier meer interessante vlinder- en vogelgebieden in Frankrijk.

Wandelen in Vallée de Saint-Pons

Wil je ook eens een wandeling maken in Vallée de Saint-Pons? Dit natuurgebied ligt ten oosten van het dorp Gémenos. Er is een ruime parkeergelegenheid. Aan het begin van het gebied, bevindt zich een toilet. Hier kun je ook drinkwater tappen. De tocht naar de abdij is ongeveer een uur wandelen. De paden zijn verhard met grind en zijn beslist niet moeilijk. Je passeert een waterval, dit is de bron van het riviertje, althans zo op het eerste gezicht. De abdij is helaas niet toegankelijk. Je kunt er wel omheen wandelen.

Een interessante vlindertuin

Cassis ligt ten westen van Sainte-Baume Natural Regional Park waar kale en rotsige bergtoppen het landschap domineren. Ten oosten van dit natuurpark ligt een interessante vlindertuin: de Jardin à papillons du Château de L’Escarelle. Een deel van dit domein is speciaal voor wilde dagvlinders ingericht en je kunt dit domein bezoeken. Het ligt op ongeveer een uurtje rijden van Cassis. Ik heb de tuin niet bezocht, omdat je vooraf moest reserveren en betalen met een creditcard en ik ben één van de weinige mensen op deze wereld zonder creditcard. Een bezoek is altijd onder leiding van een gids. De vlindertuin maakt onderdeel uit van een biologische boerderij. Met je bezoek steun je dus een duurzaam initiatief.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)