Vlinders kijken boven het Meer van Lugano

In de zomer van 2018 waren wij op vakantie bij het Comomeer. Het Meer van Lugano was niet ver van vandaan. Boven het bergdorpje San Bartolomeo Val Cavargna slingerde een smal geasfalteerd weggetje zich richting de top. En het leuke is: je zit er vlak bij de grens met Zwitserland. Mij was het overigens vooral om de vlinders te doen en dus: een keer de bergen in om vlinders te kijken boven het Meer van Lugano.

Welnu, eerlijk gezegd viel het een beetje tegen. Ik manoeuvreerde de auto tot waar ik niet verder meer kon. Op veel plekken groeiden varens. Slechts hier en daar een distel, heidestruikje of andere bloem. Bovendien was het stikheet en dat zette ons niet aan tot het beklimmen van de bergtop. Wat overigens een prachtige wandeling moet zijn, dus laat je zeker niet weerhouden!

Welke vlinders zag ik er wel? Aan het einde van het bergweggetje wist ik een Darwin’s hooibeestje te filmen. Het eerste en voorlopig laatste exemplaar van mijn leven. Grote parelmoervlinders vlogen op de distelbloemen, evenals de vele, vele dambordjes. Een boomblauwtje kwam mineralen oplikken. Op het betonnen plateau lag een gele snuitkever te spartelen. En in de lucht kwam een stel raven voorbij. Dat is altijd een bijzonder gezicht vind ik. Raven, cirkelend vlak boven je.

Ik besloot om wandelend terug te gaan. Een groepje patrijzen wandelde voor ons uit. Bij het kapelletje hield ik halt voor een paar blauwtjes. Icarusblauwtje en een klaverblauwtje.  Een groot geaderd witje zweefde voorbij. En overal weer de dambordjes. Twee parende kleine parelmoervlinders vielen uit de lucht en lieten zich langdurig filmen. In het struweel zag ik nog een familie grauwe klauwieren jagen.

Dit was het wel met de vogels en vlinders boven het Meer van Lugano boven het bergdorp San Bartolomeo Val Cavargna. Ik ben er heilig van overtuigd dat je in de bergen nog veel meer kunt zien, maar voor ons was het maken van een lange bergwandeling niet te doen vanwege de hitte.

Praktische informatie

Je bereikt de locatie waar ik filmde door in je TomTom in te voeren: Via ai Monti, San Bartolomeo Val Cavargna. Aan het eind van dit weggetje rechtsaf verder naar boven. De weg vervolgen en je komt er vanzelf.

Trouwens, ben je op zoek naar een grote supermarkt bij het Comomeer, ga dan naar Porlezza. Aan de doorgaande weg SS340 bevindt zich een enorme supermarkt waar je je hart kunt ophalen. En waar je nog aardig kunt profiteren van vele aanbiedingen.

Andere interessante locaties om vlinders en vogels te kijken bij het Comomeer

Domaso
Monte Crocione
Lago di Piano

Vakantiehuizen bij het Comomeer

Een vakantie aan het Comomeer kan ik ten zeerste aanraden. Voor iedereen is er iets te beleven op het gebied van cultuur, natuur en ontspanning. Het klimaat is er over het algemeen uitstekend. En laten we de culinaire waarden ook niet vergeten! Ben je op zoek naar een vakantieverblijf, check dan het aanbod van Booking.com eens. Ik heb hier het aanbod van vakantiehuisjes rond het Comomeer voor je geselecteerd. Op de website van Natuurhuisje.nl heb ik het aanbod van vakantiehuisjes in een natuurlijke omgeving op een rijtje gezet.

De beste compacte verrekijkers voor (berg)wandelaars

Een bezoeker van mijn website stelde me de vraag wat de beste compacte verrekijker is om in de bergen te wandelen. Ik ging op onderzoek uit en stelde een overzicht samen van de tien beste compacte verrekijkers voor (berg)wandelaars en fietsers.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!