vlinders kijken bij valsavaranche

Vlinders kijken bij Valsavarenche

Voorbij het dorp Valsavaranche in het Aostadal rij je pardoes tegen de Gran Paradiso aan, de hoogste berg in de regio. De smalle geasfalteerde weg eindigt in een groot parkeerterrein waar talloze wandelpaden starten. Wij gingen vlak voor het restaurant de berg op en passeerden allerlei bloemrijke graslandjes. Waar het natuurlijk opperbest vlinders kijken was zoals je hieronder wel zult zien.

Het mooie van de wandelroutes in dit smalle dal is, dat je vrijwel vanuit elke hoek uitzicht hebt op de Gran Paradiso. De gletsjers blinken in de zon. In de bossen is het rustig (logisch, want het was zomer toen ik er was), maar ik zag er toch maar mooi nog een goudhaantje, een goudvink, raaf en notenkraker. In het bos zag ik maar weinig vlinders, of zeg gerust: geen. Maar eenmaal op de graslandjes barstte het feest los. Hier filmde ik zelfs de apollovlinder, zilveren maan, het alpensaffierblauwtje, kommavlinder, woudparelmoervlinder, kroonkruidparelmoervlinder, bleek blauwtje, klaverblauwtje, zilverbruin blauwtje, de blinde bergerebia, bosparelmoervlinder (die mogelijk een steppeparelmoervlinder is), een onbekende parelmoervlinder (ik kan er vanwege het perspectief geen soort aan koppelen), het donkere spikkeldikkopje (dat mogelijk een alpenspikkeldikkopje is, ik heb helaas de onderkant niet kunnen filmen). Je kunt ze hieronder in mijn vlog allemaal zien.

Correctie
De zwarte apollovlinder in mijn vlog blijkt bij nadere inspectie geen zwarte apollovlinder, maar een ‘gewone’ apollovlinder. Te zien aan de zwarte vlek midden op de voorvleugel en aan de vage rode vlekken die door de bovenvleugel doorschemeren. Deze details had ik over het hoofd gezien.

Vlinders kijken bij Valsavarenche

Praktische informatie over vlinders kijken bij Valsavarenche

Je bereikt het dorp Valsavarenche via de SR23. Ben je eenmaal op deze bergweg, dan is het immer rechtdoor. Heb je voor onderweg nog wat levensmiddelen nodig, broodjes en zo, dan ben je aangewezen op de piepkleine supermarktjes bij de paar campings in het dal. In het dorp zelf is geen winkel.

Wil je ook wel eens vlinders kijken in het Aostadal, bekijk dan hier het overzicht van vakantiehuisjes op Booking.com. Ook op Natuurhuisje.nl vind je een aantal fraai gelegen vakantiehuisjes midden in de natuur.

De beste verrekijkers voor wandelaars (want licht en compact):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks

CameraNU.nl