vlinders kijken bij valsavaranche

Vlinders kijken bij Valsavarenche

Voorbij het dorp Valsavaranche in het Aostadal rij je pardoes tegen de Gran Paradiso aan, de hoogste berg in de regio. De smalle geasfalteerde weg eindigt in een groot parkeerterrein waar talloze wandelpaden starten. Wij gingen vlak voor het restaurant de berg op en passeerden allerlei bloemrijke graslandjes. Waar het natuurlijk opperbest vlinders kijken was zoals je hieronder wel zult zien.

Het mooie van de wandelroutes in dit smalle dal is, dat je vrijwel vanuit elke hoek uitzicht hebt op de Gran Paradiso. De gletsjers blinken in de zon. In de bossen is het rustig (logisch, want het was zomer toen ik er was), maar ik zag er toch maar mooi nog een goudhaantje, een goudvink, raaf en notenkraker. In het bos zag ik maar weinig vlinders, of zeg gerust: geen. Maar eenmaal op de graslandjes barstte het feest los. Hier filmde ik zelfs de apollovlinder, zilveren maan, het alpensaffierblauwtje, kommavlinder, woudparelmoervlinder, kroonkruidparelmoervlinder, bleek blauwtje, klaverblauwtje, zilverbruin blauwtje, de blinde bergerebia, bosparelmoervlinder (die mogelijk een steppeparelmoervlinder is), een onbekende parelmoervlinder (ik kan er vanwege het perspectief geen soort aan koppelen), het donkere spikkeldikkopje (dat mogelijk een alpenspikkeldikkopje is, ik heb helaas de onderkant niet kunnen filmen). Je kunt ze hieronder in mijn vlog allemaal zien.

Correctie
De zwarte apollovlinder in mijn vlog blijkt bij nadere inspectie geen zwarte apollovlinder, maar een ‘gewone’ apollovlinder. Te zien aan de zwarte vlek midden op de voorvleugel en aan de vage rode vlekken die door de bovenvleugel doorschemeren. Deze details had ik over het hoofd gezien.

Vlinders kijken bij Valsavarenche

Praktische informatie over vlinders kijken bij Valsavarenche

Je bereikt het dorp Valsavarenche via de SR23. Ben je eenmaal op deze bergweg, dan is het immer rechtdoor. Heb je voor onderweg nog wat levensmiddelen nodig, broodjes en zo, dan ben je aangewezen op de piepkleine supermarktjes bij de paar campings in het dal. In het dorp zelf is geen winkel.

Wil je ook wel eens vlinders kijken in het Aostadal, bekijk dan hier het overzicht van vakantiehuisjes op Booking.com. Ook op Natuurhuisje.nl vindt je een paar opties. De bekende aanbieder van natuurreizen SNP biedt een geheel verzorgde vlinderreis naar het Aostadal aan.

De beste verrekijkers voor wandelaars (want licht en compact):

CameraNU.nl