vlinders kijken bij valgrisenche

Vlinders kijken bij Valgrisenche

In één van de uitlopers van het Aostadal ligt op bijna 1.700 meter hoogte het dorpje Valgrisenche. Het dorp telt nog geen 200 zielen, maar voor de natuurliefhebber valt er veel te beleven. Ik bezocht het dal twee keer tijdens onze zomervakantie in 2019. De eerste keer volgden we een wandelroute rond het dorpje. De tweede keer reden we de weg uit om aan het begin van de wandeling naar Rifugio Bezzi te zoeken naar vlinders. Want: vlinders kijken bij Valgrisenche is beslist een aanrader.

Ga je vlinders kijken bij Valgrisenche dan is eigenlijk het enige dat je hoeft te doen het kiezen van een wandelroute. Liefst een route die je afwisselend door bos, weilanden, langs skipistes en berghellingen voert. Zie je een stukje weiland of piste dat nog niet is gemaaid, blijf daar dan even staan. Schijnt de zon, dan zul je hier vrijwel zeker allerlei soorten blauwtjes, parelmoervlinders en dikkopjes zien. In mijn vlog over vlinders kijken bij Valgrisenche zie je alle soorten die ik er wist te filmen. Waaronder de woudparelmoervlinder, grote parelmoervlinder, titania’s parelmoervlinder en het zilverbruin blauwtje. Stuk voor stuk bijzondere soorten die je in Nederland niet of slechts zelden te zien krijgt. Ook leg ik erin uit op waar je de vlinders kunt vinden.

Helaas konden wij de wandeling naar Rifugio Bezzi niet afmaken. Ik heb het moerassige gebied rond de rifugio dus niet weten te bereiken. We waren te laat in het dal en er stak plots een gure wind op. Daarom bleef ik bij het begin van de wandelroute ‘hangen’. Maar waar ik hoor van hoogveen en moerasgebiedjes, daar gaan mijn gedachten direct uit naar de moerasparelmoervlinder. Die wist ik ooit op de Gotthardpas te filmen, maar daarna heb ik deze soort nooit meer gezien.

Een van de vlinders die ik dus wel zag was de woudparelmoervlinder. Ook al zo’n soort die in Nederland helaas is uitgestorven. Een piepkleine parelmoervlinder waarvan ik de naam pas na veel bladeren in mijn vlindergids wist vast te stellen. Onder het filmpje vind je wat praktische informatie over vlinders kijken bij Valgrisenche.

Woudparelmoervlinder bij Valgrisenche

Praktische informatie over vlinders kijken bij Valgrisenche

Vanuit het plaatsje Arvier volg je de SR25 die je naar Valgrisenche voert. De borden zijn duidelijk en er is eigenlijk maar één weg, dus het kan niet missen.

In Valgrisenche begint een aantal wandelroutes, de één langer dan de ander. Je kunt de SR25 ook helemaal uitrijden. Aan het eind begint de wandelroute naar Rifugio Bezzi, een wandeling die ten zeerste werd aangeraden door onze gastheer.

Wil je ook wel eens vlinders kijken in het Aostadal, bekijk dan hier het overzicht van vakantiehuisjes op Booking.com. Op Natuurhuisje.nl vind je aantal fraai gelegen vakantiehuisjes midden in de natuur.

Op de bergweiden rond Valgrisenche wemelt het letterlijk van de alpenmarmotten. Ik hoorde hun gefluit al van verre. Ook filmde ik een alpenmarmot met een jong.

De beste verrekijkers om insecten te kijken (want stellen heel dichtbij scherp):

Let je uitsluitend op de close focus en het gewicht, dan heb ik een heel betaalbare verrekijker voor je gevonden met een extreem goede close focus. Niet voor niets de Papilio geheten, wat zoiets betekent als ‘vlinder’. Deze verrekijker stelt scherp op de ongelooflijke afstand van 0,5 meter. 

Een verrekijker met een close focus van 1,5 meter. Met een gewicht van bijna 700 gram wel aan de zware kant. Staat tegenover dat je er ook aardig mee kunt vogels kijken. Een goed instapmodel voor de allround natuurliefhebber.

Een goede outsider in de prijsklasse tot € 500. Dit model van Kowa wordt hogelijk gewaardeerd vanwege zijn uitmuntende beeldkwaliteit. Ook de close-focus mag er zijn: 1,8 meter. 

Een pocketverrekijker, dus een heel compact model. Met een close focus van 1,9 meter kun je hier prima mee insecten kijken. Voor een pocketverrekijker aan de wat dure kant.

Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Vortex stelt op 1,4 meter haarscherp. Deze verrekijker is robuust en levert echt een topbeeld. Is een duurder model, maar kan zich qua beeldkwaliteit meten met de absolute topmodellen. Deze outsider moet je echt eens proberen.

Dit is een model om je vingers bij af te likken, als je op zoek bent naar de beste verrekijker om insecten of amfibieën te kijken. Leica is niet zomaar een merk, het is een topmerk. De close focus ligt op 1 meter. Ook aan dit model hangt een fors prijskaartje.

Licht en compact en een close-focus van 1,8 meter. Lenzen met een diameter van 20 millimeter. Minder lichtsterk, dus een verrekijker voor zonnige dagen en overdag. 

De Swarovski EL, alom beschouwd als de beste verrekijker van dit moment. Allereerst om vogels te kijken, maar met een close-focus van 1,5 meter kun je er natuurlijk ook uitstekend mee insecten en amfibieën kijken. Het gewicht is met 800 gram wel wat aan de hoge kant.

De Swarovski NL Pure is hét paradepaardje van dit uitmuntende en geliefde merk. Deze verrekijker is gemaakt uit de beste materialen, voorzien van de beste coatings, ligt uitermate prettig in de hand en is ook lekker licht. De close-focus van 2 meter is dan wel de grootste in dit overzicht, maar op twee meter insecten kijken heeft als prettige bijkomstigheid dat je de insecten nauwelijks verstoort. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat wat mij betreft de close-focus bij dit model wat tegenvalt gezien de hoogte van het aankoopbedrag.

Het nieuwste paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. Dit model is aanmerkelijk lichter van gewicht dan de Swarovski NL Pure. Nog belangrijker is de close focus. Die is met 1,2 meter werkelijk ideaal voor mensen die insecten willen kijken met hun verrekijker. Het beeld is helder, enigszins koel te noemen. Een uitstekend alternatief voor wie op zoek ik naar een ware topkijker. Dit model is ook nog eens flink goedkoper dan de NL Pure van Swaroviski. 

CameraNU.nl