vlinders kijken bij valgrisenche

Vlinders kijken bij Valgrisenche

In één van de uitlopers van het Aostadal ligt op bijna 1.700 meter hoogte het dorpje Valgrisenche. Het dorp telt nog geen 200 zielen, maar voor de natuurliefhebber valt er veel te beleven. Ik bezocht het dal twee keer tijdens onze zomervakantie in 2019. De eerste keer volgden we een wandelroute rond het dorpje. De tweede keer reden we de weg uit om aan het begin van de wandeling naar Rifugio Bezzi te zoeken naar vlinders. Want: vlinders kijken bij Valgrisenche is beslist een aanrader.

Ga je vlinders kijken bij Valgrisenche dan is eigenlijk het enige dat je hoeft te doen het kiezen van een wandelroute. Liefst een route die je afwisselend door bos, weilanden, langs skipistes en berghellingen voert. Zie je een stukje weiland of piste dat nog niet is gemaaid, blijf daar dan even staan. Schijnt de zon, dan zul je hier vrijwel zeker allerlei soorten blauwtjes, parelmoervlinders en dikkopjes zien. In mijn vlog over vlinders kijken bij Valgrisenche zie je alle soorten die ik er wist te filmen. Waaronder de woudparelmoervlinder, grote parelmoervlinder, titania’s parelmoervlinder en het zilverbruin blauwtje. Stuk voor stuk bijzondere soorten die je in Nederland niet of slechts zelden te zien krijgt. Ook leg ik erin uit op waar je de vlinders kunt vinden.

Helaas konden wij de wandeling naar Rifugio Bezzi niet afmaken. Ik heb het moerassige gebied rond de rifugio dus niet weten te bereiken. We waren te laat in het dal en er stak plots een gure wind op. Daarom bleef ik bij het begin van de wandelroute ‘hangen’. Maar waar ik hoor van hoogveen en moerasgebiedjes, daar gaan mijn gedachten direct uit naar de moerasparelmoervlinder. Die wist ik ooit op de Gotthardpas te filmen, maar daarna heb ik deze soort nooit meer gezien.

Een van de vlinders die ik dus wel zag was de woudparelmoervlinder. Ook al zo’n soort die in Nederland helaas is uitgestorven. Een piepkleine parelmoervlinder waarvan ik de naam pas na veel bladeren in mijn vlindergids wist vast te stellen. Onder het filmpje vind je wat praktische informatie over vlinders kijken bij Valgrisenche.

Woudparelmoervlinder bij Valgrisenche

Praktische informatie over vlinders kijken bij Valgrisenche

Vanuit het plaatsje Arvier volg je de SR25 die je naar Valgrisenche voert. De borden zijn duidelijk en er is eigenlijk maar één weg, dus het kan niet missen.

In Valgrisenche begint een aantal wandelroutes, de één langer dan de ander. Je kunt de SR25 ook helemaal uitrijden. Aan het eind begint de wandelroute naar Rifugio Bezzi, een wandeling die ten zeerste werd aangeraden door onze gastheer.

Wil je ook wel eens vlinders kijken in het Aostadal, bekijk dan hier het overzicht van vakantiehuisjes op Booking.com. Ook op Natuurhuisje.nl vindt je een paar opties. De bekende aanbieder van natuurreizen SNP biedt een geheel verzorgde vlinderreis naar het Aostadal aan.

Op de bergweiden rond Valgrisenche wemelt het letterlijk van de alpenmarmotten. Ik hoorde hun gefluit al van verre. Ook filmde ik een alpenmarmot met een jong.

De beste verrekijkers om insecten te kijken (want stellen heel dichtbij scherp):

CameraNU.nl