Vlog 28 vlinders kijken bij pont d'ael

Vlinders kijken bij Pont d’Ael

Een van de beste vlindergebieden in het Aostadal ligt net buiten het dorp Aymavilles. Aan de andere kant van het dal, even de oude Romeinse brug Pont d’Ael oversteken, liggen verlaten wijngaarden. Die inmiddels zijn veranderd in kleinschalige weilandjes, waar het wemelt van de dagvlinders.

Maar liefst 96 soorten komen in dit gebied van één vierkante kilometer voor. Dat is echt ontzettend veel! In Nederland komen amper 75 soorten voor en daar op die postzegel dus nog een twintig meer. Niet te geloven! En ons vakantiehuisjes was nog geen vijf kilometer van dit bijzondere gebied verwijderd. En dat betekende: vroeg uit de veren, en dat een aantal dagen na elkaar. Want voor bijzondere vlinders kom ik mijn bed wel uit.

Welke dagvlinders ik bij Pont d’Ael zoal filmde? Hier komen ze, zet je schrap: bleek blauwtje, esparcetteblauwtje, Aosta esparcetteblauwtje, adonisblauwtje, getand blauwtje, witstreepblauwtje, dambordje, wedewitje, koningspage, tweekleurige parelmoervlinder, keizermantel, purperstreepparelmoervlinder, bosparelmoervlinder, titania’s parelmoervlinder, bergerebia, kleine heivlinder, zwartsprietdikkopje, knoopkruidparelmoervlinder, Spaanse vlag. Ik las dat een andere vlinderaar er ook de volgende soorten heeft gezien: andoorndikkopje, groot tragantblauwtje en zuidelijk dwergblauwtje. Vooral het Aosta esparcetteblauwtje is een bijzondere waarneming, omdat Pont d’Ael het enige gebied is waar deze dagvlinder leeft.

De graslandjes bij Pont d’Ael zijn kleinschalige, voormalige wijngaarden. Ze liggen tegen de rotsen aan die vroeg in de morgen door de zon worden beschenen. Daardoor warmen de graslandjes snel op. Ideaal voor vlinders! Het is Natura2000 gebied en dat betekent dat de graslandjes beschermd zijn. Betreedt de weilanden dus niet. Het is ook niet nodig, ik verzeker je: langs het pad zie je de genoemde soorten ook van heel dichtbij. Overal langs het pad maak je kans op slapende dagvlinders (mits je vroeg in de ochtend bent natuurlijk).

Onder mijn vlog over vlinders kijken bij Pont d’Ael vindt je praktische informatie.

Correctie
De knoopkruidparelmoervlinder die ik op de bovenkant filmde, blijkt geen knoopkruidparelmoervlinder te zijn. Het is een tweekleurige parelmoervlinder.

Vlinders kijken bij Pont d’Ael

Praktische informatie over vlinders kijken bij Pont d’Ael

Je bereikt Pont d’Ael via het dorp Aymavilles. Neem de weg richting Cogne. Je komt ongeveer vijf kilometer buiten Aymavilles een bord ‘Pont d’Ael’ tegen. Parkeer je auto op het parkeerterrein aan het eind van de weg en wandel door het dorpje naar de brug. Voor de graslandjes ga je de brug over en sla je voorbij de brug rechtsaf. Ga je linksaf, dan verdwijn je in de bossen. Ook hier vind je weilandjes, maar een stuk minder en dus verscholen tussen de bomen.

De beste tijd om vlinders te kijken bij Pont d’Ael is vroeg in de morgen. Dan zie je overal langs het pad slapende vlinders. Ik moet wel toegeven: op de laatste ochtend zag ik honderden meters lang nauwelijks een vlinder. Totdat ik na een bocht opeens op een grote groep stuitte. Waar vlinders overnachten is denk ik voor een deel afhankelijk van de wind en de temperatuur.

Ben je bij de hoge rotsen, loop dan nog even verder naar de waterval. Het wandelpad is een tunnel door de berg. Midden in de tunnel kun je achter de waterval staan om er een verfrissende douche te nemen. Let alsjeblieft op dat je niet te dicht bij de waterval gaat staan. Eén verkeerde beweging en je stort de diepte in. Waar het vochtig is, kan het spekglad zijn van de algen!

Vanuit de tunnel slingert het wandelpad steil naar beneden. Zover ben ik eerlijk gezegd niet gekomen. Wel heb ik met de mountainbike de paden verkend. Helemaal aan het eind van de graslandjes kwam ik een veldje tegen waar ik verschillende soorten parelmoervlinders wist te filmen.

Voor niet-vlinderaars is het dorpje voor de brug leuk om doorheen te slenteren. En de brug is natuurlijk een bezienswaardigheid op zich.

Wil je ook wel eens vlinders kijken in het Aostadal, bekijk dan hier het overzicht van vakantiehuisjes op Booking.com. Ook op Natuurhuisje.nl vind je een aantal fraai gelegen vakantiehuisjes midden in de natuur.