vlinders kijken bij lago di chamole herdersparelmoervlinder

Vlinders kijken bij Lago di Chamolè

Bij een zomervakantie in de bergen hoort een tochtje in de skilift. Vanuit Aosta kun je ook in de zomer met twee en zelfs drie liften omhoog. Vanuit de stad vertrekt een cabinelift. Stap je op het eindpunt uit dan loop je een eindje naar beneden en daar stap je een stoeltjeslift in. Die voert je naar het prachtige Lago di Chamolè dat op een kwartiertje lopen ligt. En rond dit idyllische bergmeer kun je uitstekend vlinders kijken.

Vlinders bij Lago di Chamolè

De dag dat wij met de liften omhoog gingen, kwamen er reusachtige wolkenpartijen aandrijven vanuit het westen. Het ging zelfs even regenen. Maar al snel hield de regen op en kwam de zon door. En precies op dat moment ontplofte de bergweide! Parelmoervlinders, blauwtjes, witjes, erebia’s en dikkopjes leken rechtstreeks uit de grond omhoog te komen. Dat was een magisch moment.

Een ander mooi moment was mijn eerste waarneming ooit van een beflijster. Ik volgde een groepje grasmussen en tapuiten toen ik plots een vrouwtje beflijster zag. Helaas was ze te schuw om te kunnen filmen. Ik heb haar lang achtervolgd, maar telkens vloog ze op om tenslotte in een wijde bocht om me heen naar de andere kant van het meer te verdwijnen.

Dan het vlinders kijken bij Lago di Chamolè. Dat is redelijk ongecompliceerd. Op de bloemen wemelt het van de vlinders. En langs het meer, waar de grond vochtig is, zoeken de vlinders naar mineralen. Soorten die ik er zag waren de herdersparelmoervlinder, woudparelmoervlinder, alpenparelmoervlinder, duinparelmoervlinder, klaverblauwtje, bruine vuurvlinder, heideblauwtje, de bergluzernevlinder, het westelijk spikkeldikkopje en als klap op de vuurpijl ook nog het veenbesblauwtje. Ongetwijfeld heb ik nog meer soorten gezien, maar die heb ik niet kunnen filmen. En dan is het voor mij lastig om ze op naam te brengen.

Bekijk hieronder het filmpje over vlinders kijken bij Lago di Chamolè:

Vlinders kijken bij Lago di Chamolè

Praktische informatie over vlinders kijken bij Lago di Chamolè:

Lago di Chamolè bereikt je via de cabinelift en stoeltjeslift die vanuit Aosta vertrekt. Je kunt kiezen uit een enkele reis of een retourtje. Ik adviseer je een retourtje te kopen. De weg terug naar het dal is héél lang en loopt over asfaltweggetjes. Weinig poëtisch dus. In het restaurant bij het station werd me te voet afdalen ernstig afgeraden. En inderdaad, je zit echt een lange tijd in de lift!

Lago di Chamolè bereik je door ook de stoeltjeslift naar boven te nemen. Dan nog een kwartiertje wandelen en je bent bij het meer. Deze wandeling is betrekkelijk vlak. Hij kost weinig energie. Vanaf het meer kun je ook naar de toppen rondom wandelen. Dat zijn iets steilere routes.

Hoewel ik nergens informatie kan vinden over vlinders kijken bij Lago di Chamolè is het een uitstekende locatie om vlinders te kijken.

Wil je ook wel eens vlinders kijken in het Aostadal, bekijk dan hier het overzicht van vakantiehuisjes op Booking.com. Ook op Natuurhuisje.nl vind je een paar fraai gelegen natuurhuisjes.