Vlinders kijken bij het Lago Maggiore

Het Lago Maggiore is één van de bekendste meren van Italië. Het ligt pal onder Zwitserland en wordt omringd door middelhoge bergen. Dit meer is bijzonder toeristisch. De meeste toeristen vermaken zich op en rond het water. En in de steden rondom. Maar wist je dat je ook ontzettend goed vlinders kunt kijken bij het Lago Maggiore? Ik bracht in 2023 verschillende keren een bezoek aan de Mottarone, een berg boven het stadje Stresa, en verbaasde me over de bijzondere soorten dagvlinders die ik er zag.

Vlinders kijken bij het Lago Maggiore

De Mottarone is een middelhoge berg die bijna 1.500 meter hoog is. Op de top wandelen de toeristen naar Alpy Land, een schitterende rodelbaan die je in sneltreinvaart een parcours laat afleggen. Rondom deze rodelbaan vliegen vlinders rond. Dus terwijl mijn kinderen plezier hadden in de rodelbaan, zocht ik er naar vlinders.

De bergweiden rond de top worden gekenmerkt door een dichte grasvegetatie. Hier en daar zie je plukken heide en groeien er ook varens. Op wat meer rotsige stukken wei groeien daarentegen veel bloemen, waaronder distels. En die stukjes grasland zijn ware magneten voor vlinders! Op de top beginnen tal van wandelroutes die je over de Mottarone leiden. Het is dus een ideale start voor een mooie natuurwandeling. Rond het parkeerterrein op de top (en bij Alpy Land) zag ik soorten als het heideblauwtje, dambordje, kleine parelmoervlinder, groot dikkopje, tweekleurig hooibeestje, kleine vuurvlinder, kleine vos, donkere erebia en oranje luzernevlinder.

Vlinders halverwege de Mottarone

Ik zocht echter niet alleen op de top naar vlinders. Ik daalde de berg ook af om een paar honderd meter lager naar vlinders te zoeken. En daar vond ik weer heel andere soorten zoals je in bovenstaand filmpje kunt zien. Hier zag ik heel veel dambordjes, de donkere erebia, de blauwoogvlinder, het tweekleurig hooibeestje, het spiegeldikkopje, het groot dikkopje en het zwartsprietdikkopje. Ook spectaculair mooi was de fraaie kameleonspin die zich op een bloem verstopte.

Vlinders onderaan de Mottarone

En natuurlijk ging ik nóg lager, want weer een paar honderd meter lager vind je prachtige bloemweiden. Heb je het geluk dat zo’n weide nog niet is gemaaid, of dat hij al weken terug is gemaaid en dat er ondertussen weer bloemen bloeien, zoek deze bloemenweiden dan zeker af. Ik zag er ontzettend veel parelmoervlinders vliegen met nog een aantal andere soorten. Zo zag ik er de knoopkruidparelmoervlinder, tweekleurige parelmoervlinder, toortsparelmoervlinder, de westelijke parelmoervlinder, woudparelmoervlinder en de zilveren maan! Ook zag ik er het icarusblauwtje, de koningspage, de bruine vuurvlinder, de oranje luzernevlinder en de argusvlinder.

Praktische informatie over vlinders kijken bij het Lago Maggiore

De Mottarone is de enige berg die ik tijdens mijn vakantie bij het Lago Maggiore heb verkend. Reken maar dat ook de andere berghellingen vele verrassingen in petto hebben op het gebied van vlinders. Of je kunt door de bossen wandelt en daar op de beschutte bloemenweiden zoekt naar vlinders, of dat je net onder de top gaat wandelen en zoekt naar vlinders… overal waar wilde bloemen groeien, vind je vlinders. Ga je op de Mottarone vlinders kijken, zoek dan rond de top naar vlinders, of parkeer je auto op de parkeerplaats iets meer naar beneden (in de richting van Armeno. Rij je nog verder naar beneden, zoek dan naar een bloemenweide met veel bloemen en speur daar naar vlinders. De beste tijd om op bij het Lago Maggiore naar vlinders te kijken is de periode half juni tot en met augustus.

Ik ga zelf het liefst op zonnige dagen op zoek naar vlinders. Vroeg in de ochtend warmen ze zich op op een grashalm of op een bloem. Later zoeken ze actief naar nectar en zitten ze soms héél kort op een bloem. Dan moet je iets meer moeite doen om ze te fotograferen of te filmen.

Nog meer ontdekken in deze regio?

Wil je meer lezen over vogels en vlinders kijken in de buurt van het Lago Maggiore, lees dan mijn artikel Vogels en vlinders kijken rond het Ortameer. Dit meer ligt ten westen van het Lago Maggiore en moet je zeker hebben bezocht tijdens je vakantie aan deze regio. Dit eeuwenoude stadje is Unesco Werelderfgoed en is wat mij betreft één van de beste stadjes om de spectaculaire alpengierzwaluw van heel dichtbij te zien en te beluisteren.

Natuurhuisjes in Italië

jako van gorsel met verrekijker

Italië is op het gebied van cultuur één van de mooiste landen in Europa, maar ik hoop dat je na het lezen van dit artikel ook hebt ontdekt dat je in Italië ook spectaculaire natuurgebieden vindt en in die natuurgebieden spectaculaire flora en fauna. In Italië combineer je cultuur met natuur en gastronomie! Ben je op zoek naar een rustig gelegen vakantiehuisje, midden in de natuur, bekijk dan het uitgebreide aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Je kunt natuurlijk ook het aanbod van accommodaties in Orta San Giulio op Booking.com bekijken.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!