Vlinders kijken bij Domaso aan het Comomeer

Ga je naar het Comomeer met vakantie en ben ik je in de buurt van Domaso, dan is een bezoek aan het riviertje een aanrader. Tenminste, als je van stromend water houdt en van natuurschoon. Je kunt er een heel bijzondere wandeling maken, namelijk door de rivier zelf. Althans, wanneer het niet al te veel heeft geregend en je er in de zomer bent als de sneeuw allang is gesmolten.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Dwars door het dorpje Domaso stroomt een bergriviertje. Het mondt uit in het Comomeer. Hoe hoger je komt, hoe woester het water. Je komt er zelfs watervallen tegen waar je vanaf kunt springen. Mits het water diep genoeg is natuurlijk. Dat varieert namelijk per seizoen. Vlak na de winter, als er misschien sneeuw heeft gelegen op de bergen, stroomt het riviertje woest. Dan kun je er echt niet in. Midden in de zomer, wanneer het lange tijd droog is geweest, is een stuk beter. Dan kun je heerlijk door het riviertje stroomopwaarts waden. Doe goede zwemschoentjes aan en hup naar boven.

Wij wandelden door en langs het riviertje tijdens onze vakantie in juli 2018. We parkeerden onze auto pal langs het riviertje bij de monding (let op: betaald parkeren, neem euro-munten mee). Verder wijst het vanzelf, want je kunt maar twee kanten op in de rivierbedding: naar het Comomeer om te zwemmen en stroomopwaarts om te wandelen en misschien ook wel te zwemmen. Ik deed het vooral om vlinders te filmen. Want vlinders zie je er namelijk ook. En ook nog andere bijzondere dieren zoals je hieronder zult ontdekken.

Vlinders die ik er zag waren de grote weerschijnvlinder, kleine weerschijnvlinder, keizersmantel, kleine parelmoervlinder, groot koolwitje, kolibrievlinder, icarusblauwtje, geraniumblauwtje, bruin blauwtje, atalanta, citroenvlinder, gehakkelde aurelia en een piepklein blauwtje dat ik niet op naam kon brengen, omdat hij niet bleef zitten. Ik vermoed dat het een staartblauwtje was, maar weet dat dus niet zeker. Boven de rivier zweefden boerenzwaluwen en rotszwaluwen. Europese kanaries zaten hoog in de bomen in het dorp. En op de vele vlinderstruiken zag ik een heel bijzondere bijensoort: de blauwzwarte houtbij. Dat is zo ongeveer de grootste bij die ik ooit heb gezien. Het zijn heel vriendelijke bijen, je hoeft er echt niet bang voor te zijn. Ze zijn prachtig zwart met vleugels in de kleur metalic blauw. Alleen al voor deze bij zou je de wandeling maken.

In de rivier zwemmen nog een paar andere bijzondere dieren. Als eerste de vuursalamander. Echt een beauty. Hij houdt zich schuil tussen en onder de stenen. Ik kon hem niet vinden, maar een Italiaanse jongen wel. En de andere bijzonderheid is de waterslang die er rond zwemt. Daar hoef je ook niet bang voor te zijn. Ze zijn zo dik als je pink en ongeveer dertig centimeter lang. Ze houden zich schuil onder stenen en onder waterplanten. Het zijn dobbelsteenslangen. Schitterend!

Praktische informatie

Je vindt het riviertje heel eenvoudig: gewoon de doorgaande weg in Domaso langs het Comomeer volgen. Je rijdt dan op een gegeven moment over de brug. Kom je vanuit de richting van Menaggio, dan de eerste rechts en de parkeerplaats aan je rechterhand oprijden.

Vakantiehuizen bij het Comomeer

Een vakantie aan het Comomeer kan ik ten zeerste aanraden. Voor iedereen is er iets te beleven op het gebied van cultuur, natuur en ontspanning. Het klimaat is er over het algemeen uitstekend. En laten we de culinaire waarden ook niet vergeten! Ben je op zoek naar een vakantieverblijf, check dan het aanbod van Booking.com eens. Ik heb hier het aanbod van vakantiehuisjes rond het Comomeer voor je geselecteerd. Op de website van Natuurhuisje.nl heb ik het aanbod van vakantiehuisjes in een natuurlijke omgeving op een rijtje gezet.

De beste compacte verrekijkers voor (berg)wandelaars en fietsers

Een bezoeker van mijn website stelde me de vraag wat de beste compacte verrekijker is om in de bergen te wandelen. Ik ging op onderzoek uit en stelde een overzicht samen van de tien beste compacte verrekijkers voor (berg)wandelaars en fietsers.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)