dobbelsteenslang italië comomeer domaso

Vlinders kijken bij Domaso aan het Comomeer
Ga je naar het Comomeer met vakantie en ben ik je in de buurt van Domaso, dan is een bezoek aan het riviertje een aanrader. Tenminste, als je van stromend water houdt en van natuurschoon. Je kunt er een heel bijzondere wandeling maken, namelijk door de rivier zelf. Althans, wanneer het niet al te veel heeft geregend en je er in de zomer bent als de sneeuw allang is gesmolten.

Dwars door het dorpje Domaso stroomt een bergriviertje. Het mondt uit in het Comomeer. Hoe hoger je komt, hoe woester het water. Je komt er zelfs watervallen tegen waar je vanaf kunt springen. Mits het water diep genoeg is natuurlijk. Dat varieert namelijk per seizoen. Vlak na de winter, als er misschien sneeuw heeft gelegen op de bergen, stroomt het riviertje woest. Dan kun je er echt niet in. Midden in de zomer, wanneer het lange tijd droog is geweest, is een stuk beter. Dan kun je heerlijk door het riviertje stroomopwaarts waden. Doe goede zwemschoentjes aan en hup naar boven.

Wij wandelden door en langs het riviertje tijdens onze vakantie in juli 2018. We parkeerden onze auto pal langs het riviertje bij de monding (let op: betaald parkeren, neem euro-munten mee). Verder wijst het vanzelf, want je kunt maar twee kanten op in de rivierbedding: naar het Comomeer om te zwemmen en stroomopwaarts om te wandelen en misschien ook wel te zwemmen. Ik deed het vooral om vlinders te filmen. Want vlinders zie je er namelijk ook. En ook nog andere bijzondere dieren zoals je hieronder zult ontdekken.

Vlinders die ik er zag waren de grote weerschijnvlinder, kleine weerschijnvlinder, keizersmantel, kleine parelmoervlinder, groot koolwitje, kolibrievlinder, icarusblauwtje, geraniumblauwtje, bruin blauwtje, atalanta, citroenvlinder, gehakkelde aurelia en een piepklein blauwtje dat ik niet op naam kon brengen, omdat hij niet bleef zitten. Ik vermoed dat het een staartblauwtje was, maar weet dat dus niet zeker. Boven de rivier zweefden boerenzwaluwen en rotszwaluwen. Europese kanaries zaten hoog in de bomen in het dorp. En op de vele vlinderstruiken zag ik een heel bijzondere bijensoort: de blauwzwarte houtbij. Dat is zo ongeveer de grootste bij die ik ooit heb gezien. Het zijn heel vriendelijke bijen, je hoeft er echt niet bang voor te zijn. Ze zijn prachtig zwart met vleugels in de kleur metalic blauw. Alleen al voor deze bij zou je de wandeling maken.

In de rivier zwemmen nog een paar andere bijzondere dieren. Als eerste de vuursalamander. Echt een beauty. Hij houdt zich schuil tussen en onder de stenen. Ik kon hem niet vinden, maar een Italiaanse jongen wel. En de andere bijzonderheid is de waterslang die er rond zwemt. Daar hoef je ook niet bang voor te zijn. Ze zijn zo dik als je pink en ongeveer dertig centimeter lang. Ze houden zich schuil onder stenen en onder waterplanten. Het zijn dobbelsteenslangen. Schitterend!

Praktische informatie

Je vindt het riviertje heel eenvoudig: gewoon de doorgaande weg in Domaso langs het Comomeer volgen. Je rijdt dan op een gegeven moment over de brug. Kom je vanuit de richting van Menaggio, dan de eerste rechts en de parkeerplaats aan je rechterhand oprijden.

Vakantiehuizen bij het Comomeer

Een vakantie aan het Comomeer kan ik ten zeerste aanraden. Voor iedereen is er iets te beleven op het gebied van cultuur, natuur en ontspanning. Het klimaat is er over het algemeen uitstekend. En laten we de culinaire waarden ook niet vergeten! Ben je op zoek naar een vakantieverblijf, check dan het aanbod van Booking.com eens. Ik heb hier het aanbod van vakantiehuisjes rond het Comomeer voor je geselecteerd. Op de website van Natuurhuisje.nl heb ik het aanbod van vakantiehuisjes in een natuurlijke omgeving op een rijtje gezet.

De beste compacte verrekijkers voor (berg)wandelaars en fietsers

Een bezoeker van mijn website stelde me de vraag wat de beste compacte verrekijker is om in de bergen te wandelen. Ik ging op onderzoek uit en stelde een overzicht samen van de tien beste compacte verrekijkers voor (berg)wandelaars en fietsers.

De beste verrekijkers om insecten te bekijken:

Let je uitsluitend op de close focus en het gewicht, dan heb ik een heel betaalbare verrekijker voor je gevonden met een extreem goede close focus. Niet voor niets de Papilio geheten, wat zoiets betekent als ‘vlinder’. Deze verrekijker stelt scherp op de ongelooflijke afstand van 0,5 meter. 

Een verrekijker met een close focus van 1,5 meter. Met een gewicht van bijna 700 gram wel aan de zware kant. Staat tegenover dat je er ook aardig mee kunt vogels kijken. Een goed instapmodel voor de allround natuurliefhebber.

Een goede outsider in de prijsklasse tot € 500. Dit model van Kowa wordt hogelijk gewaardeerd vanwege zijn uitmuntende beeldkwaliteit. Ook de close-focus mag er zijn: 1,8 meter. 

Een pocketverrekijker, dus een heel compact model. Met een close focus van 1,9 meter kun je hier prima mee insecten kijken. Voor een pocketverrekijker aan de wat dure kant.

Een topmodel dat je zowel voor vogels- als voor insectenkijken kunt gebruiken (en voor andere dieren natuurlijk). De close focus ligt op 1 meter. Echt beregoed. Een zeer goede verrekijker met een flink later gewicht dan grotere modellen. Aan dit topmodel hangt wel een fors prijskaartje.

Dit is een model om je vingers bij af te likken, als je op zoek bent naar de beste verrekijker om insecten of amfibieën te kijken. Leica is niet zomaar een merk, het is een topmerk. De close focus ligt op 1 meter. Ook aan dit model hangt een fors prijskaartje.

Licht en compact en een close-focus van 1,8 meter. Lenzen met een diameter van 20 millimeter. Minder lichtsterk, dus een verrekijker voor zonnige dagen en overdag. 

De Swarovski EL, alom beschouwd als de beste verrekijker van dit moment. Allereerst om vogels te kijken, maar met een close-focus van 1,5 meter kun je er natuurlijk ook uitstekend mee insecten en amfibieën kijken. Het gewicht is met 800 gram wel wat aan de hoge kant.

De Swarovski NL Pure is hét paradepaardje van dit uitmuntende en geliefde merk. Deze verrekijker is gemaakt uit de beste materialen, voorzien van de beste coatings, ligt uitermate prettig in de hand en is ook lekker licht. De close-focus van 2 meter is dan wel de grootste in dit overzicht, maar op twee meter insecten kijken heeft als prettige bijkomstigheid dat je de insecten nauwelijks verstoort. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat wat mij

Het nieuwste paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. Dit model is aanmerkelijk lichter van gewicht dan de Swarovski NL Pure. Nog belangrijker is de close focus. Die is met 1,2 meter werkelijk ideaal voor mensen die insecten willen kijken met hun verrekijker. Het beeld is helder, enigszins koel te noemen. Een uitstekend alternatief voor wie op zoek ik naar een ware topkijker. Dit model is ook nog eens flink goedkoper dan de NL Pure van Swaroviski. 

Tips van visdief

anwb insectengids heiko bellmann

Recensie ANWB Amfibieën en reptielengids Jeroen Speybroeck

De 101 mooiste vogelkijkgebieden ger meesters

Veldgids amfibieën en reptielen