Vlinders kijken bij La thuile nn

Vlinders kijken bij de waterval van La Thuile

Ach, de waterval van La Thuile bezochten we niet voor de vlinders, maar voor de grootste waterval in Italië. Zulke spectaculaire natuur moet ook bewonderd worden. Het is absoluut een fraaie waterval, maar eer dat ik op het eerste plateau was aanbeland, was ik al versleten. Ik had mijn energie er doorheen gejaagd tijdens het rennen over een steile bergweide waar het wemelde van de parelmoervlinders. En nog een andere factor: ik was langs een paar distels gekomen waar het ook een drukte van belang was. En dus kon me dat gespetter even gestolen worden. Een korte blik op het immer stromende water en toen in draf weer terug, naar beneden, naar de lonkende distels.

Ja, want vlinders kijken in het Aostadal, dat kun je daar overal. Zoek wel een zekere hoogte op. Het begint echt interessant te worden vanaf 600 meter hoogte. Zoek zonovergoten weilandjes op, verscholen tussen de bomen en zeker weten dat je er veel vlinders ziet. Bij de waterval van La Thuile (ook wel de Rutor Falls genoemd) zag ik vooral parelmoervlinders. De bosparelmoervlinder met zijn opvallende donkere vlek op de rand van de achterzijde bovenvleugel. Ik kreeg plots een baltsend stel in het vizier. De purperstreepparelmoervlinder met zijn opvallende rij stippen en gelige vlekken. Dan ook de westelijke parelmoervlinder die de dikke donkere vlek van de bosparelmoervlinder ontbeert en gelige vlekken op de ondervleugels heeft. Tot slot ook nog een morgenrood, een feloranje vuurvlinder. Over vuur gesproken.

Het flonkerde dus daar op de berghelling onder de waterval van La Thuile. Van een fatsoenlijke vlog kwam het helaas niet. Ik liet me interviewen door mijn jonge dochter Ise, maar de rivier maakte zo’n herrie dat we dat gesprekje later over hebben gedaan, ergens op een hoge berg.

Vlinders kijken bij de waterval bij La Thuile. Je gaat er in de eerste plaats heen vanwege die stortbak. En ondertussen scoor je nog een paar bijzondere parelmoervlinders ook!

Vlinders kijken bij de waterval bij La Thuile in het Aostadal

Praktische informatie over vlinders kijken bij de waterval bij La Thuile

Het is heel eenvoudig: om de waterval te bereiken rij je naar La Thuile. In het dorp ga je de eerste rechts en meteen links. Je rijdt langs het parkeerterrein. Nu volg je de borden cascade. Je komt op een gegeven moment voor een bruggetje te staan waarvan je je zou kunnen afvragen of je er nog overheen kunt. Nou, dat kan. Blijven rijden, tot je bij het parkeerterrein bent van het restaurant bij de waterval. Wordt je er klant, dan mag je er parkeren. En anders even ervoor parkeren.

De waterval laat zich vanaf een aantal plateau’s bewonderen. Het eerste plateau is ongeveer 20 minuten wandelen. Lekker steil omhoog, een leuke wandeling. Verder zijn wij niet gekomen. Hoe hoger je komt, hoe natter je wordt. Ga je voor het hoogste plateau, neem dan een poncho mee of zoiets.

De bergweiden stonden tijdens ons bezoek vol met die fantastische distels. Geweldige bloemen waar je veel parelmoervlinders op ziet.

Wil je ook wel eens vlinders kijken in het Aostadal, bekijk dan hier het overzicht van vakantiehuisjes op Booking.com. Ook op Natuurhuisje.nl vind je een aantal fraai gelegen natuurhuisjes.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

CameraNU.nl