Vogels en vlinders kijken op de Monte Crocione

De top van de Monte Crocione reikt tot 1.641 meter hoogte en kijkt uit over een groot deel van het Comomeer. Onder aan de berg heb je uitzicht op de dorpjes van Lenno tot Menaggio. Erg leuk. Vanaf de boomgrens tot de top is de berg begroeid met gras en alpenbloemen. Je kunt de berg vanaf verschillende kanten bewandelen. Ik heb er drie wandelingen gemaakt en ik zag toen heel veel dagvlinders. Daar ga ik in dit artikel op in: op de vlinders van de Monte Crocione.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vlinders kijken op de Monte Crocione, welke soorten zie je dan? Laat ik beginnen met te vertellen dat wij in juli 2018 op vakantie waren aan het Comomeer. Dat is belangrijk om te weten. Ik las een artikel van iemand die in augustus ging vlinders kijken op de Monte Crocione en die zag ook een aantal andere soorten. Het maakt dus nogal wat uit in welke periode of zelfs maand je het gebied bezoekt.

De eerste vakantiedag rustten we uit van de lange reis op een weide boven Menaggio. De aanduiding van de locaties vind je onder de praktische informatie helemaal onderaan dit artikel. De weide was pas gemaaid, maar langs de kant stonden een paar enorme vlinderstruiken. Onderschat het belang van vlinderstruiken niet voor dagvlinders en andere insecten. In Italië groeien de vlinderstruiken overal in het wild, en dat is ontzettend goed voor de vlinders. Op elke struik wemelt het van de vlinders. En zo ook langs onze weide. Welke soorten ik er zag? Dambordje, keizersmantel, sleutelbloemvlinder, spiegeldikkopje, boswitje, atalanta, groot dikkopje, citroenvlinder, koninginnenpage, kolibrievlinder en bruin zandoogje. Sommige vlinders in grote aantallen.

Een paar dagen later zocht ik het met zoonlief een stuk hogerop. Ook weer boven Menaggio. We parkeerden de auto en gingen te voet verder. Daar zag ik de keizersmantel, sleutelbloemvlinder, het dambordje, bruin zandoogje, boomblauwtje, braamparelmoervlinder, kleine parelmoervlinder, grote parelmoervlinder, bosparelmoervlinder, grote weerschijnvlinder, kleine vos, boswitje en tot mijn grote en aangename verrassing ook de grote boswachter. Opvallend waren de vele mestkevers op het pad. Geen wonder, want er lopen regelmatig koeien en geiten over de wandelpaden.

Weer een paar dagen later kozen we voor een wandeling naar de top van de Monte Crocione. Via het bergdorpje Pigra omhoog tot Refugio Venini en daar lekker wandelen. Hier loopt een heerlijke wandelroute die ook geschikt is voor kinderen. Je wandel er door de bloemrijke alpenweiden en dat is een genot voor de liefhebber van vlinders. Soorten die ik er zag waren bosparelmoervlinder, kleine parelmoervlinder, bleekblauwtje, icarusblauwtje, klaverblauwtje, apollovlinder, bergluzernevlinder, koninginnepage, grote boswachter, argusvlinder, rotsvlinder, tweekleurig hooibeestje, phegeavlinder, kolibrievlinder (beide nachtvlinders) en groot geaderd witje.

Vogels kijken op de Monte Crocione

Vogels zag ik ook op de Monte Crocione, hoewel niet veel. Juli is niet heel ideaal om vogels te kijken, ook niet in de bergen. Toch zag ik er nog leuke soorten als de grauwe klauwier, raaf, zwarte wouw, tapuit, geelgors en patrijs. Op de top scheren alpengierzwaluwen langs je heen. Je kunt dus ook vogels kijken op de Monte Crocione.

Praktische informatie

De twee wandelroutes die wij hebben gelopen zijn:

Boven Menaggio richting naar het weggetje met de naam Via A. Wyatt / Menaggio. Voor de golfclub links aanhouden richting Chiesetta Madonna delle Grazie Di Paullo. Hier aan voorbij rijden en zo hoog mogelijk parkeren. En dan het wandelpad bergopwaarts volgen. Het stijgingspercentage is hier enorm. Je voelt de kuitspieren heerlijk verzuren.

Via Pigra: rij via het bergdorpje Pigra naar Rifugio Venini. Hier kun je de auto parkeren. De wandelroute naar de top van de Monte Crocione is goed te doen, zelfs voor kinderen. Het eerste deel loopt vrijwel horizontaal. Slechts de laatste honderd meter gaan steil naar de top. Zoek je dus een leuke wandeling met kinderen in de bergen rond het Comomeer, dan zeker hier naar toe. Je kunt rond Rifugio Venini ook nog twee andere bergtoppen bereiken. In Rifugio Venini kun je wat eten en drinken. Let op: betalen met pinpas is niet mogelijk. En de menukaart is vrij beperkt. Verwacht geen pizza’s of andere kindvriendelijke menu’s. Op zonnige zondagen is het er vreselijk druk, zeker rond het middaguur. De bediening is dan ook niet optimaal. Op doordeweekse dagen is het er een stuk rustiger. Voor Rigugio Venini passeer je Alpi di Lenno. Hier kun je de heerlijke bergkazen van de bergweiden kopen. Ook al een aanrader.

Vakantiehuizen bij het Comomeer

Een vakantie aan het Comomeer kan ik ten zeerste aanraden. Voor iedereen is er iets te beleven op het gebied van cultuur, natuur en ontspanning. Het klimaat is er over het algemeen uitstekend. En laten we de culinaire waarden ook niet vergeten! Ben je op zoek naar een vakantieverblijf, check dan het aanbod van Booking.com eens. Ik heb hier het aanbod van vakantiehuisjes rond het Comomeer voor je geselecteerd. Op de website van Natuurhuisje.nl heb ik het aanbod van vakantiehuisjes in een natuurlijke omgeving op een rijtje gezet.

De beste compacte verrekijkers voor (berg)wandelaars en fietsers

Een bezoeker van mijn website stelde me de vraag wat de beste compacte verrekijker is om in de bergen te wandelen. Ik ging op onderzoek uit en stelde een overzicht samen van de tien beste compacte verrekijkers voor (berg)wandelaars en fietsers.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Italië? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)