Vliegende roofvogels herkennen

Eerlijk is eerlijk: ik vind vliegende roofvogels herkennen vaak niet zo heel eenvoudig. Een torenvalk gaat natuurlijk wel. Een zeearend ook, al was het maar vanwege zijn enorme omvang. Maar een vrouwtje sperwer onderscheiden van een mannetje havik terwijl hij of zij voorbij flitst? En wat te denken van het verschil tussen de grauwe kiekendief en de blauwe? En dan is het ook nog eens zo dat veel roofvogels een variabel verenkleed hebben. Zo is de ene buizerd bijna zwart en de andere bijna wit. Hoe kun je het dan toch leren? Vliegende roofvogels herkennen?

Vliegende roofvogels herkennen

Wil je leren om vliegende roofvogels te herkennen dan geef ik je de volgende tips:

  1. Bezoek je een specifiek natuurgebied, kijk dan de dag van te voren op waarneming.nl welke soorten roofvogels er recent zijn gezien. Dan weet je welke soorten je sowieso kunt verwachten. Je kunt je nu goed voorbereiden: zoek in je veldgids of in een boek over roofvogels de belangrijkste kenmerken op van deze (vliegende) roofvogels.
  2. Begin met de meest voorkomende soorten. Dat is natuurlijk niet zo heel lastig, want deze soorten zal iedereen het meeste zien. Maar toch. Kijk naar elke buizerd, torenvalk, sperwer, havik en bruine kiekendief die je tegenkomt. Als je deze eenmaal goed weet te onderscheiden, dan zie je ook vrij snel wanneer je een afwijkende soort ziet.
  3. Maak foto’s als je over een goede camera beschikt. Kom je er in het veld niet uit, dan kun je daarna altijd nog de foto vergelijken met de afbeeldingen in je veldgids.
  4. Volg een cursus roofvogels herkennen. Niemand minder dan Nico de Haan biedt twee online cursussen roofvogels herkennen aan. Een cursus voor beginnende vogelaars en een cursus voor wie in heel Europa roofvogels wil gaan kijken.
  5. Ga met een doorgewinterde vogelaar op stap of boek een excursie met hem of haar. Dat is niet alleen leerzaam, maar vaak ook heel gezellig. Je kunt van te voren aangeven welke soorten je graag zou willen zien, maar bedenk wel: zelfs een ervaren vogelgids heeft de (roof)vogels niet aan een touwtje. Garantie op het zien van een soort zul je niet vaak krijgen.
  6. Schaf een goede verrekijker aan. Juist bij het herkennen van vliegende roofvogels is het zaak dat je de details kraakhelder in beeld krijgt. Je ziet de roofvogels meestal in een flits. Je moet ze dus ook in een flits goed kunnen opnemen.

De beste gidsen over roofvogels

Natuurlijk is het ook raadzaam om een goede veldgids over roofvogels op de plank te hebben staan. Zo raadpleeg ik heel regelmatig het geweldige Handboek Roofvogels van Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dit handboek is speciaal geschreven voor het herkennen van vliegbeelden. Echt een aanrader.

Maar er zijn natuurlijk nog andere boeken en veldgidsen over roofvogels. Hieronder vind je het actuele aanbod van de beste boeken:

Een heel toegankelijk geschreven boek over de zeearend in Nederland én buitenland. 

Combinatie van alle roofvogels en uilen van Europa.Veel duidelijke foto's en toegankelijke informatie.

Handzaam formaat waardoor je het heel makkelijk meeneemt tijdens je vogeltochten.


39 roofvogelsoorten die je in Europa kunt zien.Zéér uitgebreide informatie bij elke soort.

Met vliegbeelden, talloze foto's.

Handige uitvoering die zich uitstekend leent om mee te nemen in het veld.


Een geweldige gids om roofvogels te leren herkennen.

Eén van de mooiste vogelboeken die ik ooit heb gelezen.

Het bijzondere verhaal over de grauwe kiekendief in Groningen.

Een heel praktisch hulpmiddel bij het snel herkennen van de meest voorkomende roofvogels.

Een handige uitvouwkaart. 

In één oogopslag alle soorten in beeld.

Foto's van tientallen gerenommeerde fotograferen uit verschillende landen.

Alle voorkomende soorten roofvogels in Europa in beeld.

Een lust voor het oog en een feest om te lezen.

Weergaloos boek van dé roofvogelman van de Lage Landen.

Compact en toegankelijk geschreven veldgidsje dat alle roofvogels en uilen in Europa beschrijft. 

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!