vlieg op paddenstoel

Vliegen op de paddenstoelen

Plots viel het me gisteren op: we hebben paddenstoelen in de tuin! Ik werkte thuis omdat de boeren op de snelweg huis hielden, en ik keek naar buiten en zag in een hoekje een groep helderwitte paddenstoelen. En dus tussen de middag even naar buiten voor een korte opname.

Welke soort het precies is, weet ik niet. De Grote paddenstoelengids voor onderweg wijst me op de Blanke champignonparasol. Die vind ik er het meest op lijken, ook als ik op internet plaatjes erbij zoek. Maar ik vind het lastig. Als het de Blanke champignonparasol niet is, dan zal het vast een andere soort champignon zijn. De lamellen om de steel zijn volgens mij karakteristiek voor deze groep. En ook de Gewone anijschampignon is helder wit. Die sluit ik ook niet uit. Het vlees van de paddenstoel indrukken, of hem afsnijden, dat schijnt ook een goede methode te zijn om hem te determineren. Het vlees verkleurt dan. Maar ja, ik ga die paddenstoelen in onze tuin toch niet beschadigen?

Opvallend vond ik de vlieg op één van de paddenstoelen. Nu lees ik in de gids dat wel meer paddenstoelen vliegen aantrekken. Tot een vliegenplaag zal een groep paddenstoel niet leiden, vermoed ik. Daarvoor is het ook te laat in het jaar. De vlieg was al behoorlijk sloom en liet zich van dichtbij filmen met mijn mobiele telefoon. Vliegen en paddenstoelen, een goede combinatie. Veel paddenstoelen scheiden een geur af die vliegen aantrekt. Het zijn boomvliegen. De paddenstoelen lokt de boomvliegen omdat de insecten de sporen verspreiden. Zo plant de paddenstoel zich voort.

Ondertussen hoef je niet bang te zijn voor een vliegenplaag. Tenzij je stinkzwammen in je tuin hebt. Die trekken massa’s boomvliegen aan. Als je de boomvliegen goed bekijkt, zie je dat ze elkaar regelmatig in de haren vliegen.

Vlieg op paddenstoel

De beste paddenstoelengidsen van dit moment:

CameraNU.nl