Vlaggewikkeblauwje (Polyommatus eros)
Het vlaggewikkeblauwtje is een dagvlinder van het hooggebergte. Ik kwam hem tegen op de begraafplaats in Staffa, een dorpje in de schaduw van de hoogste berg van Italië, de Monte Rosa. Hij zocht naar nectar op een bloem op een van de graven.

Uiterlijk
Het mannetje van het vlaggewikkeblauwtje is op de bovenzijde egaal blauw, het vrouwtje is bruin met oranje vlekken op de ondervleugel. Ze lijkt op het bruin blauwtje. Op de onderzijde zie je de kenmerkende zwarte vlekken en op de ondervleugel de oranje band. Ik vond het vlakkewikkeblauwtje opvallend groot.

Leefgebied
Het vlaggewikkeblauwtje leeft in het gebergte tussen 1.200 en 2.700 meter hoogte. In Dagvlinders. Veldgids voor Europa en Noordwest-Afrika zie je dat Noord-Italië het zwaartepunt is van het leefgebied van het vlaggewikkeblauwtje. Geen wonder dat ik hem hier filmde.

Vliegperiode
Van juli tot september in één generatie.

Gelijkende soorten
Eigenlijk lijken alle blauwtjes waarvan het mannetje op de bovenzijde blauw is en het vrouwtje bruin met oranje vlekken op de ondervleugel op het vlaggewikkeblauwtje. Je zult hem dan ook moeilijk herkennen als je alleen de bovenkant ziet. Je moet echt de ondervleugels in beeld hebben, en liefst fotograferen of filmen. Je kunt dan achteraf in de veldgids nagaan welke soort het is.

 

Tips van visdief

veldgids bijen voor Nederland en Vlaanderen

Orchideeën van Europa bo mossberg

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika