Violette vuurvlinder (Lycaena alciphron gordius)
Volgens mijn veldgids leeft er een behoorlijk aantal vuurvlinders in Centraal-Europa. En één van die soorten had ik gefilmd in Noord-Italië. Na een behoorlijk tijdje puzzelen bleek het om de violette vuurvlinder te gaan. En dan ook nog eens de ondersoort Lycaena alciphron gordius die niet eens zeldzaam is in die streken.

Uiterlijk
De verschillende ondersoorten violette vuurvlinder verschillen behoorlijk van elkaar. Die ondersoorten zijn er die in Europa voorkomen. De ondersoort alciphron gordius, die je hiernaast kunt bewonderen, is de meest oranje van het stel. Zowel mannetje als vrouwtje hebben opvallende donkere vlekken op de bovenkant. De ondervleugel is aan de onderzijde grijsblauw. Het meest kenmerkend zijn de drie stippen in het midden met daarvoor twee wortelvlekken. De vlekken op de onderzijde van de ondervleugel zijn opvallend groot. Veel prominenter aanwezig dus dan bij bijvoorbeeld het morgenrood, om maar eens een andere vuurvlinder te noemen.

Leefgebied
De violette vuurvlinder, Lycaena alciphron gordius is wijdverbreid in de gebergten van Zuid-Frankrijk en Centraal-Europa.

Vliegperiode
De violette vuurvlinder vliegt van juni tot half augustus.

Gelijkende soorten
Zou ik morgenrood en violette vuurvlinder alleen van bovenaf zien, dan zou ik er een harde dobber aan hebben om de verschillen te zien. Gelukkig wijken de onderzijden van de ondervleugel heel sterk van elkaar af. Bij het morgenrood ontbreken de donkere stippen en zie je juist een aantal witte stippen die soms een streepje lijken te vormen.

Tips van visdief

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

veldgids bijen voor Nederland en Vlaanderen

veldgids dagvlinders