Het is begin april en het jaar telt al de nodige zomerse dagen. Soms brandt de zon al flink op je huid. Hoe langer die felle zon op je huid schijnt, hoe slechter het is. De kans op verbranding is dan levensgroot. Ik geef je in dit artikel daarom vijf tips hoe je veilig in de natuur kunt wandelen en vogels kijken terwijl de zon schijnt.
N° 1: Gebruik zonnebrandcrème
Ja, ik weet het, het is he-le-maal niet prettig om jezelf in te moeten smeren met die vette crème. Je handen worden vet, je ogen lopen vol en tot overmaat van ramp worden misschien ook je verrekijker, telescoop of camera vet. En toch: vogels kijken zonder bescherming tegen de felle zon is echt heel gevaarlijk. Het risico op huidkanker neemt er enorm door toe, ik weet er zelf helaas alles van. En daarom vind ik het belangrijk om ook deze informatie met je te delen. Smeer jezelf in, veeg je handen na het insmeren af aan een handdoek en ga dan lekker de natuur in. Kies voor een zonnebrandcrème met een factor van minimaal 30. En let erop dat je een crème kiest met zowel een UVA- als een UVB-filter. Met name de goedkopere crèmes bevatten vaak slechts één filter. En dan kun je toch ongemerkt nog behoorlijke zonneschade oplopen! Vergeet ook niet om je regelmatig weer in te smeren. Om de twee uur, adviseert KWF Kankerbestrijding.
N° 2: Smeer ook je neus en oren in
Je armen, je nek en je wangen insmeren, dat weten we allemaal wel. Maar wist je dat de huid op neus en oren het meest kwetsbaar is? De dunne huid is echt heel snel verbrandt. Lekker dik insmeren die delen van het hoofd! En wil je je armen en benen extra goed beschermen, dan raad ik je aan om lichte kleding aan te trekken met lange mouwen en lange broekspijpen.
N° 3: Draag een (zonne)hoed of pet
Ook de hoofdhuid is kwetsbaar, zeker wanneer je zoals ik het slachtoffer bent van een wijkende haargrens. Meestal wordt eerst je kruin kaal en dat stukje huid krijgt het dus het zwaarst te verduren. Jammer misschien dat je haar in de war raakt, maar bescherm je hoofdhuid met een leuke hoed of pet.
N° 4: Loop zo min mogelijk in de volle zon
De beste tijd om vogels te kijken is net na zonsopgang. Dat komt nu prima uit, want dan brandt de zon nog niet zo krachtig. Sta dus lekker vroeg op en geniet van het heerlijke ochtendlicht. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in de avonduren vogels te gaan kijken, maar eerlijk gezegd zijn de vogels dan wel minder actief.
Ben je niet zo’n ochtendmens, zoek dan natuurgebieden uit die schaduw bieden. Gelukkig staan in veel gebieden bossen en struiken. Je kunt natuurlijk ook vanuit een vogelkijkhut vogels kijken. Dan sta je gegarandeerd in de schaduw. Maar let op: ik schrijf dit artikel tijdens de corona-crisis. Volg de aanwijzingen van het RIVM. Zolang de maatregelen niet worden versoepeld, en er een samenscholingsverbod geldt, zou ik een vogelkijkhut even links laten liggen. Voor je het weet sta je met te veel mensen te dicht bij elkaar en loop je weer andere risico’s…
Een alternatief voor een bezoek aan een vogelkijkhut is om zelf een camouflagenet te spannen. Dat is alleen toegestaan in gebieden waar de beheerder dat toelaat. Maar het kan heel ontspannen zijn hoor om een paar uur onder een camouflagenet te zitten.
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |