Vijf natuurboeken die je wilt lezen deze winter

Het is winter en het weer laat het niet altijd toe om naar buiten te gaan. Een goed idee om je dan eens heerlijk terug te trekken met een goed natuurboek. Dit zijn de vijf natuurboeken die je wilt lezen deze winter.

1. Indrukwekkend verhaal over de grauwe kiekendief en zijn beschermers

recensie de man op de dijk elvira werkman a

De man op de dijk is het inspirerende verhaal van Ben Koks. Toen hij voor het eerst een grauwe kiekendief boven een Groninger akker zag, kwam hij in actie. En dat resulteerde in de herintroductie van de grauwe kiekendief in Nederland. Uit mijn recensie: ‘Het liefdevolle verhaal van de grauwe kiekendief en zijn beschermers.’


2. Hilarische dierenverhalen

wilde verhalen lucy cooke e

In de loop van de geschiedenis hebben filosofen en biologen nagedacht over dieren. De raarste verhalen deden de ronde. Meesterverteller Lucy Cooke brengt al die verhalen samen en dat resulteerde in een heerlijk leesboek. Echt een aanrader om te lezen in de winter.


3. De wijsheid van wolven

recensie de wijsheid van wolven elli radinger

De wolf is weer terug in Nederland. Alle reden om kennis te maken met dit bijzondere zoogdier. Dit boek is het inspirerende verhaal van een gepassioneerde wolvenkenner.


4. Indrukwekkend verhaal over de steppekiekendief

recensie een dwaalgast in het graag ben koks en elvira werkman

Een akker in Groningen blijkt een directe relatie te hebben met een akker in het verre Kazachstan en met gebieden in het verre India en Afrika. Onze omgang met landschap en natuur blijkt enorme consequenties te hebben voor de biodiversiteit duizenden kilometers verderop. En het geldt ook andersom. Het prachtige en indrukwekkende verhaal over de steppekiekendief.


5. Een wervelend boek over het leven in de zee

recensie de zee is niet van water adam nicolson

Het boek De zee is niet van water van Adam Nicolson is even wervelend als de kolkende zee. Het is een ode aan het rijke leven in de getijdenzone. Een kennismaking met dieren die we als vanzelfsprekend ervaren aan de kust, nietige dieren vaak, maar waarvan het leven ontzettend interessante geheimen kent. 


Compleet overzicht van natuurboeken

Heb je deze boeken al gelezen? Of ben je op zoek naar meer actuele natuurboeken? Bekijk dan dit overzicht van al mijn recensies over natuurboeken van dit moment.