Vijf dingen die je in de winter voor vogels kunt doen

De winter is een lastige periode voor veel dieren, ook voor vogels. Het is koud, soms sneeuwt het of heerst de vorst in het land. Insecten hebben zich verstopt. Later in de winter zijn zaden en vruchten opgegeten of verteerd. Hoe kun je vogels dan toch helpen? In dit artikel lees je vijf dingen die je in de winter voor vogels kunt doen, en dus ook voor de vogels in jouw tuin.

Vijf dingen die je in de winter voor vogels kunt doen

verdorde bloemen en bladeren

1. Laat uitgebloeide planten staan

Uitgebloeide planten en vooral de zaadtrossen laat je gewoon staan in je tuin. Snoei zeker de struiken met eetbare bessen niet! Het zaad en de bessen trekken vogels aan. En daar komt bij dat insecten vaak schuilen in de holle stengels (en onder de boombast). Vogels pikken de stengels open en eten de insecten. En doen ze dat niet, dan heb je de insecten geholpen! Voor jezelf ook prettig, want je kunt dus lekker lui achterover leunen!

2. Laat de bladeren in je tuin liggen

herfstbladeren

We trekken de luie lijn uit het voorgaande blok door. De afgevallen bladeren laat je gewoon lekker liggen. Hooguit dat je ze op het tuinpad opruimt, want anders kan dat wel eens spekglad worden. Tussen de bladeren wemelt het van de insecten en andere kleine diertjes en die vormen het voedsel voor roodborst, heggenmus, winterkoning en mezen. De verteerde bladeren verrijken bovendien de tuinaarde waardoor die nog vruchtbaarder wordt.

3. Plaats een voedersysteem in je tuin

Hoewel je het hele jaar door mag bijvoeren, is het late najaar dé tijd om met bijvoeren van de vogels in je tuin te beginnen. Biedt niet te veel voer aan, want dat kan ongewenste dieren als muizen en ratten aantrekken. En vind je het niet leuk dat de kauwtjes het voer binnen de kortste keren opeten, koop dan een voedersysteem dat speciaal voor de kleine vogels is ontworpen.

4. Zorg voor stromend water

Vogels hebben altijd water nodig om te drinken en om in te badderen. Niets is leuker dan een stel huismussen in je tuin te zien badderen, of een roodborstje dat water komt drinken. Hoewel ik deze tip op veel plaatsen tegenkom, wil ik er wel een kanttekening bij plaatsen. Zou het namelijk gaan vriezen, dan is het juist slecht voor de vogels dat ze nog kunnen badderen. Hun veren bevriezen met als volg onderkoeling en niet goed of zelfs helemaal niet meer kunnen vliegen. Biedt in de winter dus liever geen water in een schaal aan. Simpelweg een paar ijsblokjes in heel kleine stukjes kapot slaan is dan het beste wat je kunt doen. De vogels eten de ijsblokjes en krijgen zo toch water binnen. Ligt er sneeuw, dan hoef je ook geen ijsgruis aan te bieden, dan eten de vogels sneeuw.

5. Controleer de nestkastjes of vervang ze

Wist je dat winterkoninkjes en roodborstjes soms met tientallen tegelijk ‘s nachts in een nestkastje kruipen? Zo houden ze elkaar warm. Vroeg in de ochtend vliegen ze uit en veranderen ze in elkaar concurrent en dulden ze elkaar niet meer in hun nabijheid. Om ‘s avonds weer vriendschap te sluiten. Controleer daarom de nestkastjes bij jou in de tuin. Verwijder de oude nesten die soms vol zitten met luizen. En is het nestkastje te oud, vervangen het dan. Eventuele oude nestresten kun je vervangen door wat vers en zacht hooi.

Nestkastjes en voedersystemen kopen?

Nestkastjes en voedersystemen voor de vogels in je tuin kun je bestellen op Vivara.nl. Deze webshop is gespecialiseerd in natuurbeschermingsproducten. Zo weet je zeker dat het ontwerp van de materialen goed is en dat ze zijn gemaakt met duurzame onderdelen. Bovendien ondersteun je door een aanschaf op Vivara.nl de goede doelen van onder andere Vogelbescherming Nederland.

Maak de voederplaats regelmatig schoon

Een vieze voederplaats kan een bron voor ziekten zijn. En wat je vast ook niet wil, is dat ratten en muizen op voederresten afkomen. Maak de voederplaats daarom regelmatig schoon. Veeg resten op en gooi ze weg. Misschien even een plens kokend water over de voedertafel. En wat ook een aanrader is: af en toe de voederplaats verplaatsen. Dan hopen alle resten niet op één plaats op.