Vier voordelen van akelei

Moederdag vandaag, en dus op naar mijn ouders. In hun tuin staat momenteel de akelei in volle bloei. Ik lette er eerst niet op, maar toen er een enorme hommel op de bloemen afvloog, was mijn interesse gewekt. Weer een tuinplant ontdekt die het menselijk oog bekoort en een stimulans voor de biodiversiteit. En daarom vier voordelen van akelei in je tuin.

Vier voordelen van akelei in je tuin

De akelei is middelhoge plant. Hij wordt 30 tot 60 centimeter hoog. Hij bloeit van het late voorjaar tot de vroege zomer en dan kun je genieten van de prachtige bloemen. Kies je voor een mix, dan kun je prachtige kleurschakeringen creëren.

voordelen van akelei

N° 1 Slakken vinden akelei ronduit smerig

Voor veel tuinliefhebbers een opluchting: eindelijk een tuinplant waar de slakken niet van eten. Slakken vinden akelei schijnbaar ronduit smerig. Ik zie inderdaad in onze eigen tuin (waar de akelei op dit moment nog niet in bloei staat) geen vraatsporen van slakken. Nou, tel uit je winst!

voordelen van akelei

N° 2 Bloeit heel lang

De akelei bloeit van het late voorjaar tot de vroege zomer. Je hebt dus relatief lang plezier van de fleurige bloemen. De bloemen zijn ook nog eens goed zichtbaar; ze hangen als klokken aan de steel. Nauwelijks blad die ze aan je oog onttrekken.

voordelen van akelei

N° 3 Insecten vinden akelei heerlijk

De bloemen van de akelei zitten vol nectar. Dat is natuurlijk niet voor niets: de plant lokt er insecten mee aan. Die insecten moeten gaan zorgen voor de bestuiving van de bloemen. Terwijl de insecten van de nectar eten, schuren ze met hun harige lijf tegen de stampers. Stuifmeelkorrels blijven kleven aan de haren. En door stuifmeelkorrels achter te laten, zorgen de insecten voor de bestuiving. Sommige insecten bedenken echter een list. Ik ontdekte tijdens het maken van mijn filmpje dat de hommel van buitenaf een gaatje maakt in de bloem. Dan heeft hij wel de nectar, maar niet het stuifmeel.

N° 4 De akelei is een heel makkelijke plant

Er zijn nauwelijks makkelijker tuinplanten te bedenken dan de akelei. Je zaait of plant hem en hij doet de rest. Schiet de plant in het zaad dan zaait hij zichzelf uit. Het jaar erop komen de nieuwe bloemen dan weer op. Vind je dat de akelei een beetje begint te woekeren, dan kun je heel eenvoudig een paar planten verwijderen of verplanten. De akelei houdt van droge tuingrond, dus veel water heeft hij nodig. Mest ook niet. In het najaar de uitgebloeide bloemen verwijderen en klaar ben je. Een dankbare plant dus!

Tip!

Plant of zaai eens wat akelei samen met lavendel, korenbloem of lupine. Met een vlinderstruik op de achtergrond. Stuk voor stuk planten met fraaie bloemen die ook nog eens goed zijn voor de biodiversiteit. Echt waar, een tuin vol bloemen én insecten is zo moeilijk niet!

Alles voor een diervriendelijke tuin

Het hele jaar rond de dieren in je tuin welkom heten. Met de juiste nestkast, een voederplank, waterschaal of schuilmogelijkheden. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.