Vetkruidblauwtje (Scolitantides orion)
Op een oever van het Ortameer, in het prachtige middeleeuwse stadje Orta San Guilio, fladderde plots een vlinder om me heen. Hij streek neer op een van de bloemen op de kademuur. Het bleek het vetkruidblauwtje te zijn.

Uiterlijk
Het vetkruidblauwtje is een relatief groot blauwtje. De bovenzijde is donker. Ik filmde een mannetje. Dat kun je zien aan het blauw op de bovenzijde. De onderzijde is al even opvallend. De grote zwarte vlekken vallen goed op de lichte achtergrond. En natuurlijk de oranje wortelvlekken op de ondervleugel. Kortom, een van de mooiste blauwtjes die ik heb gezien.

Leefgebied
Het vetkruidblauwtje leeft op rotsachtige hellingen. Volgens Dagvlinders. Veldgids voor Europa en Noordwest-Afrika op hellingen ‘bijna zonder begroeiing’. Maar dat kan ik niet bevestigen. De kademuur was dicht begroeid met planten.

Vliegperiode
Volgens de hierboven genoemde vlindergids kun je het vetkruidblauwtje in mei en juni zien. Wel, ik filmde hem halverwege juli. Neem de informatie dus niet altijd heel letterlijk.

Gelijkende soorten
Je zult ongetwijfeld een paar blauwtjes hebben die ongeveer even groot zijn en op de onderzijde ook bezaaid zijn met donkere stippels. Maar het vetkruidblauwtje vond ik niet echt moeilijk om te determineren. Met een goede veldgids kom je er wel uit.

Tips van visdief

veldgids bijen voor Nederland en Vlaanderen

bijen en hommels maureen kemperink

tuindieren hoogeveen

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika