vogels kijken westerplas schiermonnikoog

Verslag van een vogeltochtje rond de Westerplas

Pas schreef ik al over de Westerplas op Schiermonnikoog. Deze zoete waterplas op het westelijke puntje van Schier is een bezoekje waard. De eenden komen tot vlak onder de hut, zelfs de meest schuwe zoals wintertaling, pijlstaart en slobeend. Alleen de dodaars week verschrikt  terug toen hij ons zag staan.

Komende vanaf de Veerdam is het heel simpel: links aanhouden en je komt vanzelf bij de ingang naar de vogelkijkhut. De enige hut op Schiermonnikoog trouwens. Dat is niks erg, want ik merkte op de akkers voor de Veerdam al dat vogels als roodhalsgans, rotgans, brandgans, goudplevier, kievit en watersnip niet heel schuw waren. Er fietsen en wandelen kennelijk wel vaker vogelaars.

In het struweel zag ik niks, maar horen was er wel bij. Staartmees, roodborst, heggenmus, kramsvogel en zelfs een waterral verraadden hun aanwezigheid. Havik en sperwer vlogen laag over het water om woest de struiken in de duiken op jacht naar één van de zangvogels. Aalscholvers landden in de kale bomen aan de overkant. Een vlucht tureluurs vloog over het water. Rotganzen kwamen in grote groepen aanvliegen, baden en dronken wat en vlogen op een onbestemd ogenblik weer op en verdwenen achter de duinen. De eerste brilduiker van het jaar heeft zich weer gemeld, evenals een eenzame wilde zwaan. Die laatste twee heb ik er niets gezien, maar er wel van gelezen dat ze er waren.

Hier het mannetje pijlstaart dat zich werkelijk pal voor de hut zat te poetsen in de regen. Pijlstaarten beschouw ik als een van de schuwste eendensoorten, maar hier bleef hij rustig zitten. Nooit eerder zag ik die roestbruine spiegel zo goed. Let ook op het ragfijne patroon op borst en flanken:

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.