Verslag van een vogeltochtje langs het Oostvoornse Meer

Het was sappelen vandaag met de vogels. Ik had bedacht het Oostvoornse Meer te bezoeken in de hoop wilde zwanen te kunnen filmen. En anders wel een kuifduiker, brilduiker of ijsvogeltje. Maar helaas, deze werden het niet. Sterker nog: de opnames die ik wist te maken hebben één gemeenschappelijk kenmerk: maximaal 3 seconden lang en dan weet je: allemaal vogels die op de vlucht slaan. 

Maar goed. Dat betekent nog niet dat ik niets gezien heb daar aan het Oostvoornse Meer. Ik arriveerde op de noordoever toen het nog een beetje schemerde. Aalscholvers lieten hun vleugels wapperen, een blauwe reiger stond roerloos op de oever, grote mantelmeeuwen dreven op het water en overal groepjes middelste zaagbekken. In het struweel goudhaantjes, heggenmus en zowaar een stel goudvinken. Die ik helaas alleen hoorde. 

Op de zuidoever, in het rietveld bij ‘t Wapen van Marion (Zeeweg 60), was het niet veel drukker. Daar hoopte ik op de baardmannetjes die ik er een paar geleden filmde. Maar de baardmannetjes bleven weg. Wel vlogen groepjes vinken en putters over, scharrelden heggenmus en winterkoning rond in het struweel en had ik vanuit de hut al heel snel een buizerd in het vizier. Je ziet hem in de opname hieronder opvliegen. Op het water Canadese ganzen en ernaast een eenzame oeverloper. Vanuit het riet schreeuwde een waterral. Opvallend veel merels in de besdragende struiken, en een enkele koperwiek. En toen wandelde ik pardoes een zwermpje goudhaantjes in. Die zich echter niet lieten filmen. Koolmees, pimpelmees en roodborst lieten zich zien. En zowaar, ook hier weer een aantal goudvinken. Eerlijk gezegd werd het niet meer behalve dan nog de twee futen die van schrik ook maar opvlogen. Het was dus vooral een mooie wandeling langs de oever van het Oostvoornse Meer. Een locatie waar natuur en industrie een symbiose vormen. Dat zie je in het filmpje met de buizerd: op de achtergrond de machines op de Maasvlakte.

De beste verrekijkers om vogels mee te kijken:

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Zéér lichtsterk.

Nagenoeg gelijkwaardig aan de absolute top, maar:

honderden euro's goedkoper!

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Volgens velen de beste verrekijker van dit moment, en ook volgens de testers van Roots Magazine.

Dit model van Zeiss benadert het niveau van de Swarovski EL en ligt heerlijk in de hand, weet ik uit ervaring. Ook deze kijker levert een fabuleuze kijkervaring.

Een fantastische kijker met een geweldig contrast. Geeft meteen goed beeld, stelt gemakkelijk scherp en ligt goed in de hand.