vogelobservatorium Tij Scheelhoek Stellendam

Verslag van een vogeltocht op Goeree-Overflakkee

Een zonovergoten vrije dag noopt tot het maken van een vogeltocht. Dus niet al te vroeg uit de veren en op weg naar Ooltgensplaat. Waar ik Sjaak oppikt met zijn nieuwe verrekijker Urikan U-Trail 8×42 die we uiteraard even aan een testje moeten onderwerpen. Hellegatsplaten, het Watergat, het gloednieuwe en futuristische vogelobservatiorium Tij in de Scheelhoek bij Stellendam en de Slikken van Flakkee zijn de beoogde locaties.

We besluiten naar de nieuwe vogelkijkhut het Tij te rijden. De noordkant van Goeree-Overflakkee zou moeten veranderen in een walhalla voor vogels én vogelaars. En daartoe zijn hier en daar nieuwe vogelkijkhutten geplaatst. Ook in de Hellegatsplaten trouwens. Daar is een derde hut geplaatst, langs de N59. Wij lieten hem links liggen, want met zonlicht tegen is het kwaad vogels kijken. De omweg via het Watergat leverde dit keer niets op.

De vogelkijkhut het Tij is inderdaad een futuristisch geval. Dit is Architectuur met een hoofdletter. Het Tij is inderdaad een ei. De hut is overweldigend groot, ruim opgezet, licht van binnen en licht van ervaring en, mits je de hut hebt weten te bereiken, ook uitstekend toegankelijk. Vogels kijken doe je vanuit één van de gaten die op de 1e etage zijn gemaakt. Er staat een telescoop van Swarovski op je te wachten. En voor de hut liggen een paar broedeilanden voor sterns en andere wadvogels.

Artikel gaat verder onder de fotogalerij

Vervolg artikel:

Op de wandeltocht naar de hut (een mooie wandeling trouwens), zien en horen we spotvogel, koekoek, groenling, grasmus, rietzanger, fitis, tjiftjaf en cetti’s zanger. Vanuit de hut is er niet veel opzienbarends te zien. De oeverloper is wel het hoogtepunt. Met de boerenzwaluwen die nestmateriaal aan het verzamelen zijn en de visdiefjes die voorbij vliegen. De dwergsterns die op de parkeerplaats voorbij kwamen vliegen, laten zich niet meer zien.

Na een tussenstop bij de Visafslag voor een zilte lunch door naar de Slikken van Flakkee. Daar is deze week de roodmus gezien. En wij zagen hem ook! Maar pas toen we het gebied uit reden. Blauwborst, braamsluiper, grasmus, graspieper, kneu, roodborst, koekoek, fitis, tjiftjaf en bosrietzanger hoorden en zagen we. De bruine kiekendief joeg over de slikken. Vanuit de vogelkijkhut telden we zes bontbekplevieren. En dan moet de buizerd nog genoemd worden die werd belaagd door kievit en zwarte kraai. Tussendoor nog een orchidee gefilmd, waarvan ik de naam nog niet weet. En dat was het voor vandaag.

Veel zon, een lunch met haring, garnalen, oesters en kibbeling. De nodige grappen en grollen. Aardig wat vogels weten te filmen en te fotograferen. Een dutje in de Slikken van Flakkee. En als klap op de vuurpijl een zeldzame vogel. Het was weer goed.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar wisten we in de Slikken van Flakkee een roodmus te filmen. Precies op dezelfde plek en opnieuw een exemplaar met een ring om de poot. Stapje voor stapje wisten we hem te naderen. Dat moet wel dezelfde vogel zijn. Je ziet hem hieronder:

Roodmus in de Slikken van Flakkee

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars:

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Het meest populaire model van dit moment onder beginnende vogelaars. De kwaliteit is uitstekend, de prijs aantrekkelijk.

Compact ontwerp.

Relatief licht: nog geen 600 gram.

Lenzen zijn voorzien van meerdere coatings, dus een helder beeld.

Het goedkoopste model in dit overzicht. Het ultieme instapmodel voor de beginnende vogelaar.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Een verrekijker die ook in verschillende testen komt bovendrijven als beste in zijn prijsklasse. 

Heel gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Een van de goedkopere modellen in dit overzicht. Het ultieme instapmodel.

De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings en leveren daarmee een helder beeld.

30 jaar fabrieksgarantie.

Een niveautje hoger door de nog betere coatings op de lenzen.

Waterdicht en stikstofgevuld (tegen condensvorming).

Eenvoudig en nauwkeurig scherpstellen.

Een hoogwaardig model van een gerespecteerd fabrikant. 

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Met een prijs van net boven de € 200 is dit een kwalitatief goede verrekijker tegen een heel aantrekkelijke prijs. 


Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Door de high-definition een uitzonderlijk natuurgetrouwe en kleurrijke weergave tegen een redelijke prijs.

Dit model gaat een stapje verder dan het basismodel van de Vortex Diamondback (zie nummer 3 in dit overzicht).

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Echt een klasse beter dan de modellen hierboven. En daarmee ook een paar honderd euro duurder. Ook een geweldig model van Bynolyt.

Zeer hoge beeldkwaliteit en scherp stellen op 2 meter.

Dit model kan tegen een stootje en een regenbui.

In dit overzicht van de beste verrekijkers voor beginnende vogelaars is dit ook een klasse-model. Valt in een hogere prijsklasse, maar daar krijg je een hoogwaardige verrekijker voor die een levenlang meegaat.