Visdief (fotograaf: Sjaak Huijer)

Verslag van een vogeltocht op de Grevelingendam

Gisteren had ik een vrije dag en was het tijd om weer eens met Sjaak een vogeltocht te ondernemen. Een van de locaties die we bezochten was de Grevelingendam. Altijd mooi daar, en zeker als er geen wind staat en het aan het ebben is. In deze weken ben je er dan getuige van de voorjaarstrek. Grote groepen steltlopers strijken neer in op het droogvallende slik. Even aansterken van de lange reis en dan weer verder, op naar het Hoge Noorden.

Gisteren zagen we vooral grote groepen bonte strandlopers en zilverplevieren. Zag ik vorige week in de Camargue hier en daar nog bonte strandlopers en zilverplevieren, nu zag ik ze dus in Zeeland. Dat is toch mooi een twaalfhonderd kilometer verder naar het noorden! Taaie beesten zijn het toch. Ze wegen waarschijnlijk nog geen honderd gram en vliegen duizenden en duizenden kilometers tussen overwintering- en broedgebied. Wat ik vooral zo mooi vind aan het zomerkleed van deze twee wadvogels zijn de zwarte gitzwarte buiken. Hieronder een drietal foto’s van Sjaak:

Maar we zagen nog meer soorten. Natuurlijk de rotgans, bergeend, scholekster, wulp, een paar groenpootruiters, tureluurs, zilvermeeuwen, kokmeeuwen en een kleine zilverreiger. Twee lepelaars ondertussen foerageerden in een ondiepe plas en vingen er zichtbaar veel visjes, krabbetjes en garnalen. In de tijd dat Sjaak en ik hier pieren en zagers gingen steken, liepen er regelmatig lepelaars op het slik. Deze waren zo gewend aan mensen, dat ze niet schuw reageerden. Zo ook deze lepelaars niet. Sjaak besloop het duo vanuit het noorden, terwijl ik op de strekdam ten zuiden van de lepelaars bleef zitten. Nu en dan staken ze hun kop omhoog om onze verrichtingen te inspecteren, om daarna weer gewoon door te gaan met foerageren. Sjaak wist een fraaie serie te schieten. Ik kon ze filmen, de opnamen volgen nog.

En daarmee waren onze waarnemingen nog niet ten einde. Aan de andere kant van de N59 hoorde ik grasmus en nachtegaal zingen. En boven het ondiepe water joegen visdiefjes en een enkele dwergstern op grondels en garnaaltjes. Sjaak wandelde een eindje het slik op en fotografeerde de visdiefjes:

Het mooie van de Grevelingendam is dat je er lange wandelingen kunt maken. Aan de kant van de Oosterschelde kun je er een fantastische waddentocht maken. Jammer is evenwel dat de vogels snel op de wieken gaan. Wil je dit voorkomen, loop dan rustig op het talud naar beneden en ga op de rotsblokken zitten met je telescoop of verrekijker voor je. Hou dus afstand, zou ik zeggen. Let op: dat talud kan vervaarlijk glad zijn. U zijt gewaarschuwd!

Aan de kant van het Grevelingenmeer wandel je door bossen en langs water. Hier zie en hoor je in het voorjaar tal van zangvogels, waaronder dus de nachtegaal en grasmus.

Het was weer een geweldige vogelkijkdag die we in stijl hebben afgesloten bij Broodjeszaak Toff in Oosterland. Als er gegeten moet worden, dan een smaakvol broodje warme kip (of een ander goed smakend gerecht natuurlijk).

De beste telescopen voor beginnende vogelaars:

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Het meest populaire model van dit moment onder beginnende vogelaars. De kwaliteit is uitstekend, de prijs aantrekkelijk.

Compact ontwerp.

Relatief licht: nog geen 600 gram.

Lenzen zijn voorzien van meerdere coatings, dus een helder beeld.

Het goedkoopste model in dit overzicht. Het ultieme instapmodel voor de beginnende vogelaar.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Een verrekijker die ook in verschillende testen komt bovendrijven als beste in zijn prijsklasse. 

Heel gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Een van de goedkopere modellen in dit overzicht. Het ultieme instapmodel.

De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings en leveren daarmee een helder beeld.

30 jaar fabrieksgarantie.

Een niveautje hoger door de nog betere coatings op de lenzen.

Waterdicht en stikstofgevuld (tegen condensvorming).

Eenvoudig en nauwkeurig scherpstellen.

Een hoogwaardig model van een gerespecteerd fabrikant. 

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Met een prijs van net boven de € 200 is dit een kwalitatief goede verrekijker tegen een heel aantrekkelijke prijs. 


Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Door de high-definition een uitzonderlijk natuurgetrouwe en kleurrijke weergave tegen een redelijke prijs.

Dit model gaat een stapje verder dan het basismodel van de Vortex Diamondback (zie nummer 3 in dit overzicht).

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Echt een klasse beter dan de modellen hierboven. En daarmee ook een paar honderd euro duurder. Ook een geweldig model van Bynolyt.

Zeer hoge beeldkwaliteit en scherp stellen op 2 meter.

Dit model kan tegen een stootje en een regenbui.

In dit overzicht van de beste verrekijkers voor beginnende vogelaars is dit ook een klasse-model. Valt in een hogere prijsklasse, maar daar krijg je een hoogwaardige verrekijker voor die een levenlang meegaat.