Verslag van een vogelexcursie: van roodkeelduiker tot roodhalsgans

Vandaag stond een vogelexcursie gepland langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland. Een groep biologen wilde kennis maken met de mooie Zeeuwse natuur en vooral met de vogels. Via de Brouwersdam, de Koudekerkse Inlaag en de Prunje belandden we uiteindelijk in de karrenvelden achter Zierikzee. En zoals de titel boven deze blog al verraadt: het begon met een roodkeelduiker en eindigde met de roodhalsgans.

De weersomstandigheden werkten heerlijk mee op de Brouwersdam. Een matige wind en zowaar een zonnetje. Beter kan het niet. Eerst was ik bang dat de meeste wintergasten al vertrokken waren, maar die vrees bleek onterecht. Sterker nog, terwijl Sjaak en ik de hele winter de roodkeelduikers wisten te missen op de Brouwersdam, zaten ze er vanmorgen gelukkig wel. Links van de spuisluis dreven er minstens tien. Wat middelste zaagbekken, futen en midden op ook een groep eiders completeerden het beeld. In de spuisluis zelf zwommen een paar grijze zeehonden en liet een groep aalscholvers de vleugels wapperen. Scholeksters en steenlopers scharrelden op het talud, even later ook wat rotganzen. De paarse strandlopers waren de enige wintergasten waarvan we helaas moesten constateren dat ze vertrokken leken te zijn. Zojuist ontdekte ik echter op waarneming.nl dat er vandaag wel degelijk paarse strandlopers zijn gezien. Ze zijn er dus nog wel, maar ondanks ons speurwerk langs de vloedlijn lieten ze zich dit keer niet zien.

In de richting van het sportstrand zagen we ver op het water soorten als eider, middelste zaagbek, brilduiker en zee-eenden. We vermoedden dat het zwarte zee-eenden waren, maar de enorme afstand bemoeilijkte de herkenning. Het waren mogelijk (ook) grote zee-eenden.

Toen naar de Koudekerkse Inlaag. Aan het begin van de Stolpweg lieten grote en kleine zilverreiger zich zien. Een aantal veldleeuweriken kozen het luchtruim en lieten hun gezang horen. Dat is helaas bijzonder voor Nederlandse begrippen. In de Koudekerkse Inlaag zat een jonge lepelaar vlakbij de weg, bewonderden we de grote groepen brandganzen, kwamen we opnieuw rotganzen tegen, de eerste bergeenden en zowaar ook een paar zwarte ruiters in gezelschap van tureluurs. Slobeend, krakeend en bergeend dreven in de kreken. Een groep wulpen scharrelde in het grasland rond. Een groenpootruiter bleek toch oranje-rode poten te hebben en moest zich tot zwarte ruiter laten bekronen. Ach, ook een excursieleider roept wel eens te vroeg.

In de Prunje was het een spektakel met een enorme groep goudplevieren die het luchtruim koos. Even later voegde een grote groep kieviten zich bij de zwerm. Waarschijnlijk was de buizerd die midden in het gebied op een eiland zat de onruststoker. Grote groepen wulpen zaten in het oude deel van de Prunje. En gelukkig aan de kant van de Heerenkeet de eerste kluten. En gelegenheid om een groepsfoto te maken.

Toen verder naar de karrenvelden achter Zierikzee. De twee roodhalsganzen die er al wekenlang zitten, wilden we opnieuw zien. Niemand anders dan Sjaak zag de twee zitten. De eerste zag in de Cauers Inlaag. De tweede in Inlaag Havenkanaal. In de laatste inlaag zagen we ook nog de dodaars.

Het was weer een mooie vogeltocht! Soorten als roodkeelduiker, eider, lepelaar, goudplevier en roodhalsgans blijven een genot om naar te kijken en te luisteren. De weersomstandigheden werkten mee. En nog het allerbelangrijkst: een mooie, gezellige en bovenal enthousiaste groep die vogels kijken en humor op de juiste wijze wist te combineren.

De foto van de roodhalsgans is gemaakt door Bert van de Hoef met zijn Swarovski BTX telescoop (wat een feest om door te kijken!). De foto van de lepelaar is van de hand van Sjaak. En we danken een anonieme passant voor het maken van de groepsfoto.

Wil je ook wel eens een vogelexcursie doen in Zeeland, Zuid-Holland of Brabant? Vraag gerust naar de mogelijkheden.
Vul het formulier in op deze pagina.

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)