Verslag van een bezoek aan de Grevelingendam

Het was rond de middag hoog water op de Grevelingendam, ideaal om steltlopers te filmen. Die worden bij opkomend water naar de kant gedreven, voor het water uit. Daarvoor verzamelen ze zich in grote groepen op de hogere delen van het wad. Maar toen ik in mijn waadpak het slik opstoomde zag ik veel, maar nauwelijks steltlopers. Het leek niet veel te worden.

Ja, in de verte zag ik twee lepelaars foerageren. Ik hield afstand, kon er eentje filmen. Toen vloog de tweede op en de mijne volgde na een paar seconden. Ze vlogen richting het Grevelingenmeer en verdwenen achter de bomen. De scholeksters op de vloedlijn bleven waar ze stonden: in het water. Ik durfde niet dichterbij te gaan, want dan zouden ze zeker opvliegen. En toen sleepte ik mezelf over het uitgestrekte wad. Even een bos kreukels filmen voor het geval ik nog een tussenbeeld nodig zou hebben. Een plas water zonder vogels. En toen hoorde ik een paar bonte strandlopers. Waar die zich ophielden wist ik niet, maar mijn oog viel ondertussen ook op een groepje bontbekplevieren. Die zijn meestal niet superschuw en ook deze lieten zich aardig benaderen. Rechts van de bontbekplevieren zaten nog drie plevieren, iets lichter, maar bij mij ging nog geen lichtje branden.

Het kwartje viel iets later. Waren die drie wel bontbekplevieren? Zouden het geen… strandplevieren kunnen zijn? Twee waren een beetje aan het kibbelen en verdwenen naar de andere kant van de strekdam. Eentje bleef zitten en liet zich met tegenzin filmen. Telkens als ik mijn camera richtte, zette hij het op een lopen. Het was inderdaad een strandplevier! Mijn tweede ooit in Nederland; mijn eerste zag ik een paar weken geleden op de Zuidpier bij IJmuiden. Bijzonder dus! Het is een mannetje, dat zie je aan het zwarte masker op de kop. Bij vrouwtjes ontbreekt dat zwarte masker. Ik vermoed dat het een jong mannetje is, omdat het roodbruine petje niet diep van kleur is. Maar daar kan ik me in vergissen.

Een strandplevier op de Grevelingendam, als je me dat vanmorgen vroeg had verteld, dan was ik meteen naar de dam getogen en niet eerst naar de Oosterse Bekade Gorzen achter Numansdorp. Waar ik trouwens ook een mooie soort zag: de kleine strandloper, drie stuks. En drie kanoeten, waarvan er eentje in zomerkleed.

Nu eerst mijn beeldverslag van het bezoek aan de Grevelingendam:

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!