Verschillen tussen zwartkopmeeuw en kokmeeuw in winterkleed

Zwartkopmeeuw en kokmeeuw lijken sterk op elkaar. Dat geldt voor het zomerkleed, en dat geldt misschien wel sterker in winterkleed. Ze zijn ongeveer even groot, hebben allebei rode poten en een rode snavel en staan of vliegen vaak door elkaar. Dit geldt overigens voor volwassen vogels. Juveniele vogels, oftewel niet-volwassen vogels, hebben weer heel andere kenmerken. In het filmpje hieronder ontdek je de belangrijkste verschillen tussen het winterkleed van de zwartkopmeeuw en kokmeeuw.

vogeldeterminatie verschillen tussen vogels ontdekken

Een van de beste veldgidsen om de verschillen te ontdekken tussen vogels die sterk op elkaar lijken, is Vogeldeterminatie van Keith Vinicombe. En daar staan ook kokmeeuw en zwartkopmeeuw netjes naast elkaar afgebeeld. De uitgebreide informatie legt de verschillen grondig uit. Tijdens onze vakantie in Wimereux filmde ik op het strand een groepje meeuwen. Zwartkopmeeuwen en kokmeeuwen. Bijna allemaal volwassen vogels. In het filmpje hieronder ontdek je de verschillen tussen zwartkopmeeuw en kokmeeuw in winterkleed. Dan zijn de koppen in elk geval niet helemaal bruin of zwart. Voor de kokmeeuwen in dit filmpje geldt dat je ziet dat er soms behoorlijk verschil is in het winterkleed. De ene kokmeeuw is al bezig met een transformatie naar het zomerkleed, terwijl de ander nog volop in winterkleed gaat.

Je kunt natuurlijk ook volwassen vogels vergelijken met jonge vogels. Eerder publiceerde ik al een filmpje van een volwassen zwartkopmeeuw (in vaktaal: een adult) en een jonge vogel (vaktaal: juveniel).

Goed gebied om de verschillen te leren

De meeuwen in het filmpje hieronder filmde ik aan de Franse kust. Boven Boulogne-sur-Mer ligt het kustplaatsje Wimereux. Bij laag water verzamelen hier grote groepen meeuwen. Kokmeeuwen en zwartkopmeeuwen. Ik heb ze hier enorm goed kunnen filmen. In Boulogne-sur-Mer bevindt zich een vismijn. Hier zie je werkelijk duizenden meeuwen! Wil je meeuwen leren herkennen, boek dan een reisje naar Picardië. Je bent er dan meteen even lekker uit.

In dit filmpje laat ik je zien wat de belangrijkste verschillen zijn tussen zwartkopmeeuw en kokmeeuw in winterkleed: