Verschillen tussen de Kowa TSN-66A Prominar en de Kowa TSN-773 Prominar

Kowa blijkt ook een aanbieder te zijn van excellente telescopen! In mijn review over de Kowa TSN-66A Prominar bleek al dat dit model zelfs beter presteert dan het vergelijkbare model van Swarovski. Nu vergelijk ik de TSN-66A met een andere kanjer in de Kowa-serie: de Kowa TSN-773 Prominar.

Verschillen tussen de Kowa TSN-66A Prominar en de Kowa TSN-773 Prominar

Dit zijn de meest in het oog vallende verschillen:

  • De Kowa TSN-66A Prominar is kleiner en slanker dan de Kowa TSN-773. Het gewicht van de TSN-66A is ongeveer 1.500 gram, dat van de TSN-773 is ongeveer 1.670 gram. Geen wonder, de lensdiameter van de TSN-773 is met 77 millimeter het grootst en dat levert extra gewicht op.
  • Het gezichtsveld op 1.000 is bij beide telescopen identiek: 42 meter (bij een vergroting van 25 keer) tot 23 meter (bij een vergroting van 60 keer).
  • De Kowa TSN-66A Prominar bevat fluoriet kristal lenzen en dat zorgt voor een iets rijkere kleuren ten opzichte van de TSN-773 die geen hoogwaardige fluoriet kristal lezen bevat, maar het beeld is bij beide modellen haarscherp waar de dual focus aan bijdraagt.
  • In de schemering presteert de TSN-773 beter dan de TSN-66A en dat is niet verwonderlijk. Door de lensdiameter van 77 millimeter valt veel meer licht naar binnen dan bij de 66 millimeter van de TSN-66A. Ga je dus regelmatig vogels kijken tot in de late schemering, dan ben je het beste af met de Kowa TSN-773 ondanks dat dit model niet het hoogwaardige fluoriet kristal bevat.
  • Het prijsverschil tussen beide modellen is niet groot. De TSN-66A wordt vaak geleverd inclusief oculair terwijl de TSN-773 vreemd genoeg bij alle webshops zonder oculair wordt geleverd. Natuurlijk koop je het oculair er los bij. Op het moment van schrijven van deze vergelijking was het prijsverschil slechts € 50,00.

De overeenkomst tussen beide telescopen is de body die is gemaakt van magnesium. Dit robuuste materiaal is bestand tegen de zwaarste omstandigheden. Daarnaast is de telescoop waterbestendig en gevuld met stikstofgas. Een regenbui vormt dus geen probleem en je hebt geen last van beslaande lenzen.

Verschillen tussen de Kowa TSN-66A Prominar en de Kowa TSN-773 Prominar

Kowa versus Swarovski

Ik heb zelf nog niet alle modellen van Kowa kunnen vergelijken met vergelijkbare modellen van Swarovski. Wel lees ik op diverse platforms (en ik zie dezelfde resultaten terugkomen in filmpjes van Amerikaanse testers) dat de beeldkwaliteit van de Kowa’s vaak beter is dan die van de Swarovski-modellen. Mijn advies is om niet meteen af te gaan op het imago van het merk, in dit geval dus dat van Swarovski. Verruim je blikveld en test ook de Kowa-telescopen en test altijd zowel op de korte baan als de lange baan. De prestaties van telescopen nemen namelijk af naarmate je de sterker vergroot en naarmate jouw object op grotere afstand staat. Ik verzeker je dat het beeld van mijn stokoude telescoop op de korte baan echt haarscherp is en de indruk wekt alsof je op een meter naast de vogel staat. Kijk je echter op grotere afstand naar vogels dan legt mijn telescoop het meteen af.

Conclusies vergelijking Kowa TSN-66A en Kowa TSN-773

De verschillen tussen de Kowa TSN-66A Prominar en de Kowa TSN-773 Prominar zijn minimaal, maar er is wel een conclusie te trekken:

Ben je op zoek naar een telescoop waarmee je ook lang(er) in de schemering kunt kijken, dan kies je voor de Kowa TSN-773 omdat die een hogere lichttransmissie kent.

Ben je op zoek naar een telescoop om vooral overdag mee vogels te kijken én die wat lichter van gewicht is, dan kies je voor de Kowa TSN-66A. Door het hoogwaardige fluoriet kristal is de beeldkwaliteit iets beter dan die van de Kowa TSN-773, maar eerlijk is eerlijk: alleen een kenner zal de verschillen zien.

Neem deze telescopen zeker mee in je zoektocht naar een nieuwe telescoop. Het zijn echt geweldige telescopen die de vergelijking met vergelijkbare modellen van zogeheten topmerken glansrijk doorstaan.