Het verschil tussen de zwartbuikwaterspreeuw en de roodbruinwaterspreeuw

In december was heel Papendrecht en omstreken in de ban van een bijzondere zangvogel: de zwartbuikwaterspreeuw. Hij bivakkeerde in de woonwijk waar mijn zus woont, op nog geen vijf minuten afstand van mijn woonadres. De woonwijk wordt omsloten door een ondiepe sloot en die oefende kennelijk grote aantrekkingskracht uit op de waterspreeuw. En inderdaad werkte hij heel regelmatig een insect naar binnen. De sloot daar moet rijk zijn aan onderwaterleven.

Hoewel dichtbij huis, duurde het een paar weken voordat ik de waterspreeuw kon filmen. Toen ik recht voor de zingende vogel stond, vroeg iemand welk soorte het was. Een zwartbuik of een roodbuik? Nu had ik me over die vraag nog niet druk gemaakt, maar anderen wel. En die maakten al snel duidelijk dat het een zwartbuikwaterspreeuw was. Die gelukkig een stuk minder schuw is dan zijn neef de roodbuikwaterspreeuw. Kijk, dat kon ik dan weer wel beamen. Had ik een paar jaar geleden in de Franse Alpen niet eens een waterspreeuw gefilmd? Een waterspreeuw die heel schuw was? Dat moest dan wel een roodbuikwaterspreeuw zijn. 

En jawel, bij thuiskomst bleek dat inderdaad het geval. Jammer alleen dat ik die zomer nog niet beschikte over zijn fantastische Sony Cybershot met zijn vergroting van vijftig keer. Dan had ik die roodbuikwaterspreeuw nog beter kunnen filmen.
Vraag je mij nu wat het verschil is tussen de zwartbuikwaterspreeuw en de roodbuinwaterspreeuw, dan kan ik die vraag snel beantwoorden. Het draait allemaal om de veren onder de witte keelvlek. Zijn die veren egaal donkerbruin, even donker als de rest van het bruin of zijn lijf, dan heb je een zwartbuikwaterspreeuw voor je. Wordt de witte keelvlek aan de onderzijde echter omzoomd door een rand roodbruin, dan weet je dat je een roodbuikwaterspreeuw in de smiezen hebt. Ik laat je dat in onderstaand filmpje zien.

De waterspreeuw, zwartbuik of roodbuik, is een zeldzame vogel in Nederland. Dat komt door gebrek aan snelstromende beekjes. In de Ooijpolder bij Nijmegen en in Papendrecht kun je nog altijd de zwartbuikwaterspreeuw bewonderen. En van heel dichtbij ook. Ik vond het heel bijzonder om ‘mijn’ waterspreeuw een paar meter voor me telkens onder water te zien duiken. En af en toe een blaadje te zien omdraaien.

In dit filmpje ontdek je het verschil tussen de zwartbuikwaterspreeuw en de roodbuikwaterspreeuw:

De beste vogelgidsen van dit moment: