zwartkopmeeuw

Het verschil tussen een volwassen zwartkopmeeuw en een eerste winter zwartkopmeeuw

De dag na de storm was het haast windstil. Het strand lag er verlaten bij. Het flauwe zuchtje wind kon niet deren. Ideale omstandigheden om het nut van mijn grondstatief te bewijzen. Adaptor op het ding geschroefd, daarna mijn camera en het strand op. De eerste de beste groep meeuwen was een mix tussen kokmeeuwen en zwartkopmeeuwen. Uitsluitend volwassen exemplaren. Mooi hoor, die zwartkopmeeuwen bij elkaar.

En toen streek daar opeens een jonge meeuw tussen die witte exemplaren neer. Wat doet een mens dan, midden op het strand en zonder veldgids? Die gaat natuurlijk zitten wensdromen in het natte zand. Een drieteenmeeuw had ik nog niet en dus moest het wel een drieteen zijn. De wens is de vader der gedachten. Alleen jammer dat ik bij thuiskomst die wens als een zeepbel uit elkaar zag spatten. Nee, een drieteenmeeuw was het beslist niet. Daarvoor moet ik een keer in het voorjaar terug, want ze schijnen in de omgeving van Wimereux en Boulogne-sur-Mer te broeden.
Eerste winter zwartkopmeeuw

Kokmeeuw en zwartkopmeeuw bleven over. De handige gids Vogeldeterminatie in combinatie met de ANWB Vogelgids van Europa bleken een gouden combinatie. De hoekige snavel, de effen grijze middelste dekveren, de donkere poten en de aardig zwarte kop in hartje winter. Kon niet missen, dat moest wel een eerste winter zwartkopmeeuw zijn. Een meeuwensoort die ik daar in Noord-Frankrijk voor het eerst wist te filmen en van dichtbij nog ook.

Meeuwenworkshop

Ik kwam op internet een heel aardig verslag tegen van een meeuwenworkshop in de omgeving van Boulogne-sur-Mer. Die werd gegeven in maart en alle soorten meeuwen kwamen volgens mij langs. Van geelpootmeeuw tot Pontische meeuw (heb ik helaas niet gezien), de zwartkopmeeuw in alle fasen en natuurlijk de mantelmeeuwen en drieteenmeeuwen. De stranden bleken uitstekende locaties om meeuwen te observeren. Telescoop mee, verrekijker. En ook een broodje of beschuit is erg handig. Daar komen massa’s meeuwen op af. Het was dit artikel dat me overhaalde om ook eens af te reizen naar deze streek. En het leuke is: het was niet meer dan drie uur rijden! En nog heel ander aardig nieuws voor wie evenals ik moeite heeft met het determineren van meeuwen: er is een uitstekende meeuwengids in vertaling. Te verschijnen dit jaar (meen ik). Ik zal er uiteraard van berichten als het zover is.

En dat grondstatief?

En dat grondstatief? Dat is een heuse aanrader. Zeker als het windstil is en je op een kale ondergrond filmt is het een ideaal geval. Ik heb al bedacht: ik koop nog eens een GoPro en laat het geval een keer een uur of wat ergens langs de waterkant staan. Perspectief is mooier dan op een hoog statief. Hij is stabiel én licht genoeg om mee te zeulen.

In één oogopslag de verschillen zien

Wil je in één oogopslag zien wat het verschil is tussen een volwassen zwartkopmeeuw en een eerste winter zwartkopmeeuw, bekijk dan dit filmpje. Je ziet ze naast elkaar staan, hun veren poetsend:

De beste telescopen om vogels te kijken van dit moment:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.