zwartkopmeeuw

Het verschil tussen een volwassen zwartkopmeeuw en een eerste winter zwartkopmeeuw

De dag na de storm was het haast windstil. Het strand lag er verlaten bij. Het flauwe zuchtje wind kon niet deren. Ideale omstandigheden om het nut van mijn grondstatief te bewijzen. Adaptor op het ding geschroefd, daarna mijn camera en het strand op. De eerste de beste groep meeuwen was een mix tussen kokmeeuwen en zwartkopmeeuwen. Uitsluitend volwassen exemplaren. Mooi hoor, die zwartkopmeeuwen bij elkaar.

En toen streek daar opeens een jonge meeuw tussen die witte exemplaren neer. Wat doet een mens dan, midden op het strand en zonder veldgids? Die gaat natuurlijk zitten wensdromen in het natte zand. Een drieteenmeeuw had ik nog niet en dus moest het wel een drieteen zijn. De wens is de vader der gedachten. Alleen jammer dat ik bij thuiskomst die wens als een zeepbel uit elkaar zag spatten. Nee, een drieteenmeeuw was het beslist niet. Daarvoor moet ik een keer in het voorjaar terug, want ze schijnen in de omgeving van Wimereux en Boulogne-sur-Mer te broeden.
Eerste winter zwartkopmeeuw

Kokmeeuw en zwartkopmeeuw bleven over. De handige gids Vogeldeterminatie in combinatie met de ANWB Vogelgids van Europa bleken een gouden combinatie. De hoekige snavel, de effen grijze middelste dekveren, de donkere poten en de aardig zwarte kop in hartje winter. Kon niet missen, dat moest wel een eerste winter zwartkopmeeuw zijn. Een meeuwensoort die ik daar in Noord-Frankrijk voor het eerst wist te filmen en van dichtbij nog ook.

Meeuwenworkshop

Ik kwam op internet een heel aardig verslag tegen van een meeuwenworkshop in de omgeving van Boulogne-sur-Mer. Die werd gegeven in maart en alle soorten meeuwen kwamen volgens mij langs. Van geelpootmeeuw tot Pontische meeuw (heb ik helaas niet gezien), de zwartkopmeeuw in alle fasen en natuurlijk de mantelmeeuwen en drieteenmeeuwen. De stranden bleken uitstekende locaties om meeuwen te observeren. Telescoop mee, verrekijker. En ook een broodje of beschuit is erg handig. Daar komen massa’s meeuwen op af. Het was dit artikel dat me overhaalde om ook eens af te reizen naar deze streek. En het leuke is: het was niet meer dan drie uur rijden! En nog heel ander aardig nieuws voor wie evenals ik moeite heeft met het determineren van meeuwen: er is een uitstekende meeuwengids in vertaling. Te verschijnen dit jaar (meen ik). Ik zal er uiteraard van berichten als het zover is.

En dat grondstatief?

En dat grondstatief? Dat is een heuse aanrader. Zeker als het windstil is en je op een kale ondergrond filmt is het een ideaal geval. Ik heb al bedacht: ik koop nog eens een GoPro en laat het geval een keer een uur of wat ergens langs de waterkant staan. Perspectief is mooier dan op een hoog statief. Hij is stabiel én licht genoeg om mee te zeulen.

In één oogopslag de verschillen zien

Wil je in één oogopslag zien wat het verschil is tussen een volwassen zwartkopmeeuw en een eerste winter zwartkopmeeuw, bekijk dan dit filmpje. Je ziet ze naast elkaar staan, hun veren poetsend:

De beste telescopen om vogels te kijken van dit moment: