Verschil tussen volwassen en juveniele spreeuw

Het kan je overkomen: zie je een bruine vogel ter grootte van een merel die echter geen merel is. Vooral in de zomer en het begin van het najaar kan dat. Dan vliegen de spreeuwen namelijk in groepjes en soms grotere zwermen rond. Jonge spreeuwen, ook wel juveniele spreeuwen genoemd, vliegen met hun oudervogels mee op. Ze lijken niet heel erg op elkaar. Wat is het verschil tussen de volwassen en de juveniele spreeuw?

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.

Verschil tussen volwassen en juveniele spreeuw

De spreeuw kennen we allemaal. Hij is zwart. Hoewel, is hij echt zwart? Kijk eens goed naar het ‘zwarte’ verenkleed van de volwassen spreeuw. Kijk je goed, dan zie je dat zijn veren iriseren. De ene keer ligt er een rode of oranje gloed op, de andere keer een groene gloed en weer een andere keer lijken de veren wel blauw op te lichten. Het zijn een soort van metalic lak kleuren. Prachtig om te zien!

Kijk ook naar de lichte stippen op zijn verenkleed. Deze witte stippen bevinden zich op de toppen van zijn veren. In de loop van het drukke voorjaar slijten die toppen af. De volwassen spreeuwen hebben het immers razend druk met het groot brengen van hun jongen! In de loop van de zomer worden ze dus steeds ‘zwarter’. Na de volgende rui komen de witte stippen echter weer tevoorschijn, mooier dan ooit te voren.

Aan deze witte stippen heeft de spreeuw zijn Engelse naam te danken. Die luidt immers ‘starling’. Je herkent het woord ‘star’ vast. Het betekent ‘ster’. Inderdaad, een spreeuw die bezit is met witte stippen lijkt wel bedekt te zijn met sterretjes.

[tekst gaat verder onder het filmpje]

Dan over naar de juveniele spreeuw. Die heeft geen witte stippen op zijn veren. Die is egaal bruin. Hij lijkt wel een jonge merel, maar is het natuurlijk niet. Dat zie je wel aan zijn silhouet. De merel is een lijsterachtige, en staat op een iets andere manier op de poten. Een juveniele spreeuw krijgt in de loop van de zomer achter alweer nieuwe veren en op die veren prijken wel witte stippen. Vooral op de rug is dat het geval. Zo’n tussenstadium van het verenkleed bevat dus veren van een volwassen spreeuw en nog veren van het juveniele kleed. Na de eerste rui kun je de volwassen spreeuw en de 1e jaars spreeuw (hij is dan officieel niet meer juveniel) haast niet van elkaar onderscheiden. De veren van een 1e jaars spreeuw glanzen minder dan die van een volwassen spreeuw.

In het najaar vormen spreeuwen soms reusachtige zwermen die ook weer imposant zijn. Vooral in de avond, als ze bij elkaar komen op hun slaapplek, kan het een drukte van belang zijn. Weet je zo’n slaapplek bij jou in de buurt, ga dan zeker een keer kijken!

verschil tussen volwassen en juveniele spreeuw

Nestkast voor spreeuwen

Wist je dat spreeuwen eigenlijk heel nuttige vogels zijn? Heb je een gazon, of misschien zelfs een weide, dan is het goed dat af en toe een zwermpje spreeuwen je grasland bezoekt. Ze prikken met hun snavels in de grasmat op zoek naar larven van bijvoorbeeld de meikever. Emelten (larven van de langpootmug) en engerlingen (larven van de meikever) bijvoorbeeld. Deze larven knabbelen aan de wortels van je gras dat dan kan afsterven. Overigens zijn andere planten ook niet veilig. Laat deze larven dan ook maar lekker opgepeuzeld worden door de spreeuwen! Je lokt spreeuwen naar je tuin door een nestkast voor ze op te hangen. Op de website Vivara.nl vind je een aantal goede modellen.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!